Αύξηση κερδοφορίας 21% για τον ΟΤΕ

Αύξηση κερδοφορίας 21% για τον ΟΤΕ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kάμψη εσόδων και αύξηση καθαρών κερδών κατέγραψε ο ΟΤΕ στο β΄ τρίμηνο του έτους. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 5,2% φτάνοντας τα 950,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 21% στα 69,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) παρουσίασαν οριακή υποχώρηση 1,2% φτάνοντας τα 342,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αποτελέσματα που αφορούν τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου ΟΤΕ, ενώ αν συμπεριληφθούν και τα μεγέθη από τις διακοπείσες δραστηριότητες (HellasSat), τότε ο οργανισμός εμφανίζει κάμψη εσόδων και καθαρών κερδών 12%.

Την ισχυρότερη πίεση στα αποτελέσματα του ομίλου φαίνεται να ασκεί η κινητή τηλεφωνία, όπου ο ανταγωνισμός παραμένει υψηλός, ενώ η πτώση των τελών τερματισμού θίγει ουσιαστικά έσοδα και κέρδη. Η κινητή τηλεφωνία σε Ελλάδα, Αλβανία, Ρουμανία υποχώρησε στο τρίμηνο κατά μέσο όρο 7,1%, ενώ κατά 10,6% υποχώρησε η λειτουργική κερδοφορία. Τα αποτελέσματα της κινητής επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πτώση των τελών τερματισμού κατά 69% στη Ρουμανία τον περασμένο Απρίλιο. Σημειώνεται ότι πλέον η Ρουμανία διαθέτει χαμηλότερα τέλη τερματισμού κινητής από την Ελλάδα.

Οπως και να έχει η κατάσταση, τα αποτελέσματα και κυρίως η χρηματοοικονομική κατάσταση του ΟΤΕ ικανοποίησε ιδιαίτερα τον οίκο Moody’s. Ο τελευταίος αναβάθμισε χθες κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα του οργανισμού, αποδίδοντας αξιολόγηση «Ba3» από «B2» που ήταν μέχρι χθες. Η αναβάθμιση αυτή έρχεται μετά τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών του ΟΤΕ, κυρίως προς την κατεύθυνση της απομόχλευσής του, αλλά και των σημαντικών ταμειακών διαθεσίμων που συντηρούν οι ταμειακές ροές. «Ο ΟΤΕ έχει επιδείξει ανθεκτικότητα κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης και έχει μεριμνήσει ώστε να προστατευθεί έναντι της αδύναμης οικονομίας», αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ, στο τέλος Ιουνίου 2014, διαμόρφωσε τον καθαρό δανεισμό του σε 1,57 δισ. ευρώ ή 37% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν ένα χρόνο πριν. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα, αν και υποχώρησαν κατά 22%, ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, από 1,29 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

«Ενισχύουμε διαρκώς τη χρηματοοικονομική μας ευελιξία, ενώ μετά το τέλος του β΄ τριμήνου μειώσαμε ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού μέσω μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης έκδοσης ομολόγων», ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Ο ίδιος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2014, τα χαρακτήρισε θετικά, επεσήμανε το βελτιωμένο περιθώριο κερδοφορίας (EBITDA) και τα αυξημένα καθαρά κέρδη. «Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, ο ΟΤΕ κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης, ενώ περιόρισε περαιτέρω την απώλεια γραμμών στο τρίμηνο», είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι η μητρική εταιρεία, στο β΄ τρίμηνο του έτους, πρόσθεσε 34.000 νέους ευρυζωνικούς πελάτες και 17.000 νέες συνδέσεις δορυφορικής τηλεόρασης (ΟΤΕ TV). Tέλος ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα και τη Ρουμανία θα συνεχιστούν έτσι ώστε ο ΟΤΕ να διασφαλίσει την «ξεκάθαρη υπεροχή των προϊόντων» του στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία.

Χθες, στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάσκεψης με τους αναλυτές, η διοίκηση του ΟΤΕ αρνήθηκε να σχολιάσει τις κινήσεις του ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της Forthnet, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει κάτι νεότερο να ανακοινώσει σε σχέση με την πρόταση που υπέβαλε για την εξαγορά της Nova.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή