Τουριστικό χωριό δυναμικότητας 249 κλινών δημιουργείται στην Ιο

Τουριστικό χωριό δυναμικότητας 249 κλινών δημιουργείται στην Ιο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την Κέα και τη Μήλο, η Ιος γίνεται το τρίτο νησί των Κυκλάδων στο οποίο θα ανεγερθεί τουριστικό χωριό. Την προηγούμενη εβδομάδα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού έδωσαν το «πράσινο φως» για την επένδυση, η οποία έχει δυναμικότητα 249 κλινών και χωροθετείται στα δυτικά του νησιού.

Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου, την επένδυση θα πραγματοποιήσει η εταιρεία «105 Ανώνυμη Τουριστική & Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων». Το σχέδιο που εγκρίθηκε αφορά τη δημιουργία τουριστικού χωριού (το 40% των σπιτιών θα μπορούν να πωληθούν και το υπόλοιπο θα διατίθεται προς ενοικίαση), ξενοδοχείου πέντε αστέρων και «κέντρου αναζωογόνησης» (spa) και θα αναπτυχθεί συνολικά σε επιφάνεια 181 στρεμμάτων, χωρισμένη σε δύο τμήματα: το πρώτο, δίπλα στην παραλία Κουμπάρα και το δεύτερο στη χερσόνησο του Διακοφτού, η οποία συνδέεται με το νησί με μια στενή ζώνη άμμου, η οποία περιοδικώς κατακλύζεται από τη θάλασσα. Από την επένδυση έχουν εξαιρεθεί 86,5 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων και 7,4 στρέμματα οριοθετημένου ρέματος. Η τελική εικόνα που θα έχει το τουριστικό χωριό και ο ακριβής αριθμός των κατοικιών που θα ανεγερθούν θα αποσαφηνιστούν στη συνέχεια, μέσα από τις επιμέρους μελέτες. Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση, συνολικά θα ανεγερθούν 18.100 τετραγωνικά (ο συντελεστής δόμησης 0,1 υπολογίστηκε επί του συνόλου της έκτασης, παρότι αποτελείται από διαφορετικά τμήματα. Για τον λόγο αυτό η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε αρνητικά στην επένδυση). Το τοπίο, πάντως, στην περιοχή πρόκειται να αλλάξει σημαντικά: στις περιοχές όπου η κλίση ξεπερνά το 15% (η χερσόνησος του Διακοπτού είναι ορεινή) επιτρέπεται η διαμόρφωση του εδάφους με αναβαθμίδες, μέχρι 1 μέτρο σε ύψος. Επιπλέον ο επενδυτής αδειοδοτήθηκε για τη δημιουργία δύο τεχνητών παραλιών, στους όρμους Κουμπάρα και Μανιάτα καθώς και ενός κρηπιδώματος για την εξυπηρέτηση σκαφών μεταφοράς πελατών.

Δύο είναι οι προκλήσεις σχετικά με την ανάπτυξη της επένδυσης. Η πρώτη αφορά τη σύνδεση της χερσονήσου με την ξηρά. Οπως ορίζεται από την απόφαση, «για τη λειτουργική σύνδεση του ακρωτηρίου Διακοφτό με την ενδοχώρα προβλέπεται έργο σύνδεσης με κατάστρωμα κυκλοφορίας με μικρή υπερύψωση από την υφιστάμενη αμμώδη ζώνη στην περιοχή μεταξύ των δύο αμμωδών παραλιών». Με άλλα λόγια θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας δρόμος εκεί όπου σήμερα υπάρχει μια ζώνη άμμου που ενώνει τη χερσόνησο και την ξηρά, υπερυψωμένος καθώς η ζώνη αυτή κατακλύζεται από τη θάλασσα ανάλογα με τον καιρό.

Ενα δεύτερο ζήτημα (μείζον στις Κυκλάδες) αφορά την κάλυψη των αναγκών του ξενοδοχείου και του οικισμού σε νερό. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Δήμος Ιητών βεβαίωσε ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους από το δίκτυο ύδρευσης. Προβλέπεται δε η δημιουργία μιας μικρής αφαλάτωσης (300 κυβικά) από την οποία θα καλύπτονται οι πισίνες και οι αρδευτικές ανάγκες της μονάδας. Μέχρι να κατασκευαστούν οι υποδομές, επετράπη η μεταφορά νερού με βυτιοφόρα στον τουριστικό οικισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού ενέκριναν τη δημιουργία ακόμα δύο τουριστικών χωριών, στην Κέα και στη Μήλο, συνολικής δυναμικότητας 440 κλινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή