Διαβίβαση στοιχείων ΟΠΑΠ και ΕΕΕΠ για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος»

Διαβίβαση στοιχείων ΟΠΑΠ και ΕΕΕΠ για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία «φωτιά» διαβιβάστηκαν από την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Πρόκειται για τις βεβαιώσεις κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, από τις οποίες προκύπτει ότι μόνον το 2013 ένα φυσικό πρόσωπο είχε καταθέσει στον οργανισμό τυχερών παιγνίων 8.700 κερδισμένα δελτία. Το πρόσωπο αυτό είχε χτυπήσει το «τζακ-ποτ» της τύχης, κερδίζοντας σε καθημερινή βάση 24 δελτία.

Από την επεξεργασία που έχει πραγματοποιήσει η ΕΕΕΠ, ο ΟΠΑΠ στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς χορήγησε σε φυσικά πρόσωπα βεβαιώσεις κερδών από τα παίγνιά του συνολικού ύψους 347 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε 386 βεβαιώσεις που χορηγήθηκαν και στις οποίες αντιστοιχούν κέρδη 27 εκατ. ευρώ και κάθε μία από αυτές περιλαμβάνει πάνω από 300 κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ. Ολα τα παραπάνω στοιχεία διαβίβασε χθες o ΟΠΑΠ στην EEEΠ και η τελευταία αυθημερόν τα διαβίβασε τόσο στην Αρχή Καταπολέμησης του «μαύρου χρήματος» όσο και στο ΣΔΟΕ με κλειδωμέα «ψηφιακά μέσα». Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της EEEΠ, ο έλεγχος των βεβαιώσεων κερδών από τυχερά παίγνια του ΟΠΑΠ επεκτείνεται και στα προηγούμενα έτη και κατά τις πληροφορίες, θα φτάσει μέχρι μία δεκαετία πίσω. Σύμφωνα με την ΕΕΕΠ, τα στοιχεία που ζητούνται από τον ΟΠΑΠ αφορούν:

1. Τα πλήρη στοιχεία όσων έχουν ζητήσει βεβαιώσεις κερδών, με αναγραφή του ποσού κάθε βεβαίωσης (ποσό που παίχτηκε και ποσό που κερδήθηκε) και την ημερομηνία έκδοσής της.

2. Τα κερδισμένα δελτία που περιελήφθησαν σε κάθε βεβαίωση, ανά δελτίο με το ποσό του.

3. Τον χρόνο, τον τόπο και το πρακτορείο όπου παίχτηκαν και εξαργυρώθηκαν τα δελτία, ανά δελτίο με το ποσό του.

Με τη διαδικασία αυτή, οι αρχές επιδιώκουν την επίτευξη δύο στόχων. Πρώτον, να «τσιμπήσουν μερικά καλά λαβράκια» που «ξέπλεναν μαύρο χρήμα» μέσω των κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, κάτι το οποίο ήταν γνωστό σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Σημειώνεται ότι η προσκόμιση βεβαιώσεων κερδών ύψους π.χ. 100.000 ευρώ στατιστικά σημαίνει ότι οι παίκτες αυτοί πόνταραν τουλάχιστον 140.000 ευρώ. Επομένως τώρα θα πρέπει να δικαιολογήσουν το ποσό των πονταρισμάτων όσοι προσκόμισαν τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις στις φορολογικές αρχές για να δικαιολογήσουν την απόκτηση εισοδημάτων τους. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες βεβαιώσεις κερδών ΟΠΑΠ με πολλαπλά μικρά δελτία αφορούν ετήσια κέρδη μεταξύ 100 και 300 χιλ. ευρώ. Το δεύτερο που επιδιώκεται με τον έλεγχο αυτό που θα υλοποιείται κάθε χρόνο είναι ο ΟΠΑΠ να καταστεί υποδειγματικός πάροχος τυχερών παιγνίων που τηρεί τους όρους της αποκλειστικής αδείας του, προστατεύοντας το κοινωνικό σύνολο και από το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Σημειώνεται ότι πολλές εκφάνσεις του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ αμφισβητούνται τόσο σε κοινοτικές αρχές και δικαστήρια, όσο και σε εθνικά δικαστήρια. Τέλος, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλές άκρες νημάτων «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» ήταν διαθέσιμα όλα τα προηγούμενα χρόνια επί κρατικού ελέγχου του ΟΠΑΠ, όμως ποτέ δεν ζητήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή