Κρίσιμη εβδομάδα για Attica Bank και αναβαλλόμενο φόρο

Κρίσιμη εβδομάδα για Attica Bank και αναβαλλόμενο φόρο

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο πραγματοποιείται η κρίσιμη επαναληπτική γενική συνέλευση της Attica Bank κατά την οποία η διοίκηση της τράπεζας θα παρουσιάσει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 434 εκατ. ευρώ, εφόσον κατορθώσει να πετύχει συμφωνία με επενδυτές. Παράλληλα, η νέα εβδομάδα είναι κρίσιμη και για το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, καθώς τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δημιουργούν αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα προλάβει να ολοκληρώσει τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να αναγνωριστεί ως εποπτικό κεφάλαιο μέρος του αναβαλλόμενου φόρου στο πλαίσιο του stress test.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την Attica Bank πηγές της διοίκησης της τράπεζας μιλώντας στην «Κ» εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για την έκβαση της προσπάθειας. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες που πηγάζουν και από την επιδείνωση του κλίματος για την Ελλάδα που προκαλεί το φάσμα πρόωρων εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουν να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την οριστικοποίηση του σχεδίου αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Attica Bank έχει αποδεχθεί σχετική απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την άμεση ενίσχυση της διοικητής ομάδας της Τρ. Αττικής με έμπειρα τραπεζικά στελέχη, καθώς και τη βελτίωση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.

Παράλληλα με τη διοικητική ενίσχυση θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών, η οποίοι θα αναλάβουν τον μετοχικό και διοικητικό έλεγχο της τράπεζας, ενώ το ΤΣΜΕΔΕ, που σήμερα ελέγχει το 51,3% της Attica Bank θα συμμετέχει μόνο επικουρικά στην αύξηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποιες άτυπες επαφές που πραγματοποιήθηκαν με επενδυτικές τράπεζες, στη νέα αυτή βάση, θα μπορούσαν να ανταποκριθούν αρκετά ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές.

Σημειώνεται ότι οι τρεις δεσμευτικές προσφορές που έχουν κατατεθεί χαρακτηρίζονται ως προτάσεις χαμηλής αξιοπιστίας. Πρόκειται για hedge funds με πολύ βραχύβιο χρονικό ορίζοντα. Κατά κανόνα απαγορεύεται διά ροπάλου η είσοδος επιθετικών hedge funds, που διακρίνονται για τον βραχυχρόνιο ορίζοντά τους, στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών πολύ περισσότερο το να αναλάβει ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο τον μετοχικό έλεγχο μιας εμπορικής τράπεζας. Λίγες μόνο ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την αναγνώριση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου ως κεφάλαιο για την ενίσχυση των τραπεζών ενόψει του stress test, οι ευρωπαϊκές αρχές γνωστοποίησαν στην κυβέρνηση ότι ο νόμος είναι προβληματικός και ζήτησαν σειρά τεχνικών βελτιώσεων.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ελληνική Ενωσης Τραπεζών όπου διατυπώθηκε ανησυχία για το αν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των αλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του τρόπου κάλυψης της μελλοντικής φορολογικής υποχρέωσης του Δημοσίου από ομόλογα σε μετρητά ανοίγει μια σειρά ευαίσθητων θεμάτων όπως η επίπτωση στο έλλειμμα και το χρέος αλλά και άλλα νομικής υφής ζητήματα που απαιτούν χρόνο για να αποσαφηνιστούν. Ετσι διατυπώνεται ανησυχία για τον κίνδυνο να χαθεί η ευκαιρία για την έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και τον περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από το stress test της ΕΚΤ. Δηλαδή είναι πιθανό οι εγχώριες τράπεζες, να μην έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου, κάτι που κάνουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Stress test και κεφαλαιακές ανάγκες

Σημειώνεται ότι Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ολοκληρώσει τη νομοθεσία για τον αναβαλλόμενο φόρο εδώ και πολλούς μήνες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του σχετικού νόμου μία μόνο ημέρα πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας και, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, χωρίς να έχει συζητήσει επαρκώς για το θέμα με την ΕΒΑ και την τρόικα ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο επιπλοκών. Κάτι που δυστυχώς έγινε.

Το αργότερο μέχρι τις 7 Νοεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα οριστικά σχέδιά τους στην ΕΚΤ για το πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες. Δίχως το πλεονέκτημα του αναβαλλόμενου φόρου οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών από το stress test θα διαμορφωθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Ετσι οι τράπεζες είτε θα πρέπει να καταφύγουν στην εξαιρετικά επώδυνη επιλογή της άντλησης κεφαλαίων από το ΤΧΣ είτε να αναζητήσουν τα κεφάλαια από ιδιώτες μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή