Στα 381,1 εκατ. ευρώ οι προσφορές για το ψηφιακό μέρισμα

Στα 381,1 εκατ. ευρώ οι προσφορές για το ψηφιακό μέρισμα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισίως και χωρίς σημαντικές εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε χθες η δημοπρασία δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, στις οποίες θα αποδοθούν τα σχετικά δικαιώματα, πραγματοποίησαν χθες προσφορές συνολικού ύψους 381,1 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων θα έχουν διάρκεια 15 έτη και θα αξιοποιηθούν κυρίως για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω κινητού τηλεφώνου 4ης γενιάς (4G).

Αν και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας οριακά ανήλθε από την τιμή εκκίνησης του συνόλου των προσφερόμενων δικαιωμάτων (380 εκατ. ευρώ) στη δημοπρασία, τόσο η ΕΕΤΤ, όσο και η πολιτική ηγεσία του τόπου υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα με ενθουσιασμό. «Η επιτυχία του (διαγωνισμού) υπερέβη κάθε προσδοκία», σχολίασε ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης σε ανακοίνωσή του. Ο ίδιος χαρακτήρισε το τίμημα «το μεγαλύτερο που έχει ποτέ εισπράξει το Δημόσιο» και σημείωσε ότι «η χώρα εκπληρώνει έγκαιρα, νωρίτερα από την 1η Νοεμβρίου 2014, μια μνημονιακή υποχρέωση» σε ό,τι αφορά την απόδοση του «ψηφιακού μερίσματος» στην αγορά, προκειμένου να αναπτυχθούν εξελιγμένες υπηρεσίες επικοινωνιών μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Υποδομών Μιχ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για τον δυναμισμό του κλάδου των επικοινωνιών και την εμπιστοσύνη των διεθνών εταιρειών του τομέα, στις επιλογές της κυβέρνησης. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κώστας Λουρόπουλος ανέφερε ότι με τη χθεσινή δημοπρασία ολοκληρώθηκε η διάθεση του ψηφιακού μερίσματος και ότι η «η ΕΕΤΤ έθεσε τις βάσεις για τη μετάβαση στην επίγεια τηλεοπτική ψηφιακή ευρυεκπομπή και την απόδοση του απελευθερωμένου από την αναλογική τηλεόραση φάσματος στη ζώνη των 800 MHz (ψηφιακό μέρισμα) στους παρόχους τηλεπικοινωνιών με σκοπό την εμπορική ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών στις κινητές επικοινωνίες».

Η ανοιχτή δημοπρασία που ολοκληρώθηκε χθες αφορούσε τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σε δύο φασματικές περιοχές, εκείνη των 800 MHz (Ψηφιακό Μέρισμα) και των 2.600 MHz. Στην πρώτη αποδόθηκαν έξι και στη δεύτερη φασματική περιοχή συνολικά 18 δικαιώματα 15ετούς διάρκειας. Ειδικότερα η Cosmote διεκδίκησε 10 δικαιώματα, με συνολικό τίμημα 134,8 εκατ. ευρώ, η Vodafone οκτώ τμήματα με συνολικό τίμημα 124,5 εκατ. ευρώ και η Wind Hellas έξι τμήματα με συνολικό τίμημα 121,8 ευρώ. Οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το 100% του εκπλειστηριάσματός τους μέχρι το τέλος του επόμενου Φλεβάρη ή το 70% μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και το υπόλοιπο 30% σε τρεις ετήσιες δόσεις.

Το σύνολο των εσόδων θα αποδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εμφανίσθηκαν ικανοποιημένες μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας. «Η νέα μεγάλη επένδυσή μας, ύψους 135 εκατ. ευρώ, σε φάσμα, μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε», σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ, προσθέτοντας ότι ο όμιλος ΟΤΕ είναι «μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα». Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Wind κ. Ν. Ζαρκαλής έκανε λόγο για νέο φάσμα στον εκσυγχρονισμού του δικτύου της Wind. «Κάνοντας αυτή τη σημαντική επένδυση, αποκτήσαμε κρίσιμο φάσμα που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας και να παρέχουμε στους πελάτες μας τις υψηλότερες ταχύτητες στις υπηρεσίες δεδομένων» είπε ο κ. Ζαρκαλής. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γ. Περσιάνης, χαρακτήρισε τη νέα επένδυση της εταιρείας μια έμπρακτη συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας τεχνολογικά πρωτοποριακές υπηρεσίες, γρήγορης και αξιόπιστης επικοινωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή