Επιστολή των μετόχων της Wind στον Σαμαρά για τις κεραίες της κινητής

Επιστολή των μετόχων της Wind στον Σαμαρά για τις κεραίες της κινητής

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εκνευρισμό των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, αλλά και τις αδυναμίες της ελληνικής πολιτείας να διασφαλίσει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον αναδεικνύει επιστολή κορυφαίων στελεχών από δύο σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για τις επενδυτικές εταιρείες Anchorage Capital Group LLC και Mount Kellett Capital Management LP, οι οποίες, έχουν επενδύσει από το 2011 στη Wind Hellas. Οι δύο επενδυτικές εταιρείες διαχειρίζονται πάνω από 50 δισ. δολ. ΗΠΑ και όπως αναφέρουν στην επιστολή τους ο πρόεδρος της Anchorage Capital Group, Αντονι Ντέιβις και ο γενικός διευθυντής της Kellett Capital Management Κεν Μέρφι, ζητείται η παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας, προκειμένου να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα της αδειοδότησης των σταθμών βάσης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

«Θεωρούμε ότι το ζήτημα χρήζει άμεσης παρέμβασης από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα δύο στελέχη των επενδυτικών εταιρειών, καθώς όπως σημειώνουν, για την ελληνική πολιτεία «έχει αποδειχτεί ώς τώρα νομικά αδύνατο να αδειοδοτηθούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας».

Η επιστολή των κ. Α. Ντέιβις και Κ. Μέρφι φέρει ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2014 και έχει αποσταλεί από τους ίδιους προς το Μέγαρο Μαξίμου μια εβδομάδα μετά τη δημοπρασία αδειών και συχνοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ). Το ελληνικό Δημόσιο, μέσω της δημοπρασίας αυτής διασφάλισε έσοδα 381 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 122 εκατ. ευρώ αφορούν στη Wind Hellas. Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Wind Hellas, υπογραμμίζουν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, τόσο την εκκρεμότητα στην αδειοδότηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όσο και το γεγονός ότι η εταιρεία δέχεται βαριά πρόστιμα για τις μη αδειοδοτημένες κεραίες της, οι οποίες με ευθύνη της πολιτείας δεν είναι αδειοδοτημένες. Συνολικά 4.500 κεραίες σε σύνολο 12.000 εκτιμάται ότι δεν έχουν αδειοδοτηθεί και η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στα πολεοδομικά γραφεία, τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες των περιφερειών της χώρας κ.ά. δημόσιες υπηρεσίες. Η διαδικασία αδειοδότησης μιας κεραίας, ξεπερνά πολλές φορές και τα τέσσερα χρόνια.

Η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση φυσικά ανησυχεί σοβαρά τους μετόχους της Wind Hellas. Σύμφωνα με τους κ. Ντέιβις και Μέρφι, η Wind Hellas από το 2011 που έχει περιέλθει στα χέρια των επενδυτικών εταιρειών τους, έχει επενδύσει πάνω από μισό δισ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι ως μέτοχοι, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ. «Δεν έχουμε λάβει καμία αμοιβή ή μέρισμα» σημειώνουν χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τον κ. Σαμαρά. «Αντίθετα», προσθέτουν, «η Wind Hellas έχει καταβάλει για επενδύσεις σε υποδομές 350 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 75 εκατ. ευρώ σε πληρωμές φόρων προς το ελληνικό κράτος. Στις 13 Οκτωβρίου η Wind Hellas δέσμευσε κεφάλαια για τη δημοπρασία φάσματος, συνεισφέροντας επιπλέον 122 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό». Σύμφωνα με τα δύο στελέχη αυτές οι νομοθετικές και ρυθμιστικές αδυναμίες, επηρεάζουν καθοριστικά την εταιρεία και τον κλάδο, καθιστώντας παράλληλα την Ελλάδα λιγότερο ελκυστική στα ξένα κεφάλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το «ποτήρι» των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων, είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση της υπόσχεσης της κυβέρνησης να φέρει ένα περισσότερο απλό αδειοδοτικό καθεστώς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Σημειώνεται ότι περίπου την ίδια περίοδο, αντίστοιχη επιστολή απέστειλαν στο πρωθυπουργικό γραφείο οι επικεφαλής των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Μιχ. Τσαμάζ (ΟΤΕ), Γλαύκος Περσιάνης (Vodafone-Panafon) και Nάσος Ζαρκαλής (Wind Hellas).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή