Οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ έφεραν κέρδη στον ΟΛΠ το εννεάμηνο

Οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ έφεραν κέρδη στον ΟΛΠ το εννεάμηνο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένα παρουσιάζονται τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΛΠ κατά το φετινό εννεάμηνο, εξέλιξη που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη δραστηριότητα της ΣΕΠ, θυγατρικής της Cosco, καθώς σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες καταγράφεται πτώση εσόδων. Ειδικότερα, ο ΟΛΠ ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών μετά από φόρους της τάξεως του 6,36% σε 8,64 εκατ. ευρώ, έναντι 8,12 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2013. Επίσης, ο κύκλος εργασιών σημείωσε μικρή πτώση και διαμορφώθηκε σε 79,9 εκατ. ευρώ, έναντι 81,87 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως προκύπτει με βάση την επιμέρους εικόνα της κάθε δραστηριότητας, τα έσοδα και τα κέρδη από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στη ΣΕΠ αποδεικνύονται καταλυτικά για την επίτευξη των παραπάνω αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τη δραστηριότητα της ΣΕΠ ανήλθαν σε 26,9 εκατ. ευρώ, έναντι 25,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 18,4, εκατ. ευρώ, έναντι 17 εκατ. ευρώ πέρσι. Την ίδια στιγμή, η δραστηριότητα από τη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων στην Προβλήτα Ι, που παραμένει υπό τη διαχείριση του ΟΛΠ, αποδεικνύεται «βαρίδι» για τον οργανισμό, καθώς κατά το φετινό εννεάμηνο κατέγραψε έσοδα 18,74 εκατ. ευρώ (από 19,1 εκατ. ευρώ πέρσι), αλλά και ζημίες 12,17 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 13,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ετσι, η εν λόγω δραστηριότητα αντιστάθμισε μεγάλο μέρος από την κερδοφορία που προκύπτει από τη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Αλλωστε, τόσο η ακτοπλοΐα, όσο και η κρουαζιέρα κατέγραψαν πτώση φέτος. Συγκεκριμένα, ο κλάδος της κρουαζιέρας εμφάνισε έσοδα 9,15 εκατ. ευρώ, έναντι 11,15 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν σε 1,3 εκατ. ευρώ, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο κλάδος της ακτοπλοΐας κατέγραψε πτώση κερδών και εσόδων, καθώς τα μεν έσοδα μειώθηκαν σε 7,8 εκατ. ευρώ, από 8,4 εκατ. ευρώ, τα δε καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν σε 997.000 ευρώ, από 1,8 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο ΟΛΠ ανακοίνωσε χθες τη μείωση κατά 70% των τελών για τα διερχόμενα (transit) πλοία που παραμένουν στη ράδα του λιμανιού, σε μια κίνηση που ενδεχομένως να λειτουργήσει θετικά για τα μελλοντικά έσοδα.

Προσφυγές

Εν τω μεταξύ, σήμερα εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι προσφυγές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Οι εν λόγω φορείς ζητούν την ακύρωση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών ως αντισυνταγματική, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτής παραχωρείται σε ιδιώτες το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένα Πειραιά, δηλαδή κοινόχρηστων χώρων και κτιρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή