ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΙΟΒΕ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

iove-oriaki-veltiosi-toy-oikonomikoy-klimatos-ton-noemvrio-2056907

Την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας αντανακλά ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με εκείνα του Οκτωβρίου, κινούμενος οριακά υψηλότερα, κατά 0,5 μονάδες, και φθάνοντας στις 102,7 μονάδες, επίδοση που παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας κυριαρχεί η σταθερότητα των προσδοκιών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, με το λιανικό εμπόριο να σημειώνει άνοδο στον σχετικό δείκτη, ενώ αντίθετα οι κατασκευές εμφανίζουν αισθητή πτώση. Από την πλευρά των νοικοκυριών σημειώνεται ελαφρά βελτίωση στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς δεν φαίνεται η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πορεία της οικονομικής πολιτικής να έχει μεταβάλει τις προσδοκίες, τουλάχιστον σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτικότερα:

• Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής επιδεινώνονται, οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης βελτιώνονται, ενώ ο δείκτης των αποθεμάτων υποδηλώνει χαμηλότερη ρευστοποίηση.

• Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, ενώ τόσο οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση παραμένουν αμετάβλητες.

• Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, με το ισοζύγιο των αποθεμάτων να κινείται στα ίδια επίπεδα.

• Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη, σε μικρότερο όμως βαθμό, με εκείνη στον αρνητικό δείκτη πρόβλεψη για την απασχόληση.

• Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο κερδίζουν έδαφος, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται ελαφρά και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας οριακά.

Στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη το οικονομικό κλίμα τον Νοέμβριο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 104,1 και στις 100,8 μονάδες πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου. Μετά την άνοδο του Οκτωβρίου, η καθοδική τάση του κλίματος που καταγραφόταν από τον Ιούνιο και μετά, φαίνεται πως έχει ανακοπεί κατά το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο.