Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς

Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διακοπή λειτουργίας 70 καταστημάτων προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες ο όμιλος Πειραιώς, υλοποιώντας το δεύτερο κύμα δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Ετσι, σήμερα το δίκτυο καταστημάτων του ομίλου ανέρχεται σε 800 σημεία έναντι 1.350 που ήταν στις αρχές του 2013 και 870 που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014. Συνολικά ο όμιλος Πειραιώς έχει μειώσει το δίκτυο κατά 550 σημεία ή κατά 41%.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και νέο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων, το οποίο θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 1.000 έως 1.100 εργαζόμενοι. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο αριθμός εργαζομένων του ομίλου στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε περίπου 15.500 έναντι 19.200 που ήταν στις αρχές του 2013, πριν από την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Στελέχη του ομίλου μιλώντας στην «Κ» σημειώνουν ότι στο πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο ανταποκρίθηκαν 2.300 εργαζόμενοι. Ετσι, αν συνεκτιμηθούν οι περίπου 1.100 που θα αποχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα εθελουσίας καθώς και περίπου 100 εργαζόμενοι που αποχώρησαν για διάφορους άλλους λόγους (κυρίως συνταξιοδοτήσεις, μετακίνηση σε άλλους οργανισμούς κ.ά.), θα έχουν αποχωρήσει σε περίπου ένα χρόνο συνολικά 3.500 εργαζόμενοι.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο κύμα δράσεων –με έμφαση τη μείωση των καταστημάτων κατά 70 μονάδες και το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου– πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι ο όμιλος το 2013 προχώρησε στην απορρόφηση των πέντε τραπεζών –Αγροτική Τράπεζα, Millennium Bank, Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα και Ελληνική Τράπεζα– από τις συνολικά έξι που απέκτησε στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάταξης δυνάμεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Οπως αναφέρθηκε, πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε και η απορρόφηση της Geniki Bank. Στελέχη του ομίλου υπογραμμίζουν ότι τέτοιου μεγέθους προσαρμογή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον δεν έχει προηγούμενο όχι μόνο στη χώρα, αλλά και διεθνώς.

Σημειώνεται ότι όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ο όμιλος θα εξοικονομεί 550 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ηδη ο όμιλος έχει ολοκληρώσει ενέργειες που αντιστοιχούν στο 80% του οφέλους και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες σχετικές δράσεις. Οι συνέργειες προκύπτουν κυρίως από την περιστολή των λειτουργικών δαπανών, αλλά και από τη μείωση του κόστους χρήματος.

Στελέχη του ομίλου μιλώντας στην «Κ» σημειώνουν ότι, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες εξορθολογισμού στην Ελλάδα, έχουν επιτευχθεί δύο χρόνια νωρίτερα οι σχετικοί στόχοι που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης προέβλεπε το δίκτυο καταστημάτων να έχει περιοριστεί στα 870 σημεία μέχρι το τέλος του 2017. Ωστόσο, ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ σήμερα –μετά το δεύτερο κύμα δράσεων– το δίκτυο έχει περιοριστεί, όπως αναφέρθηκε, στα 800 σημεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή