Απόθεμα των 2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ από το «μαξιλάρι» των 11,3 δισ.

Απόθεμα των 2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ από το «μαξιλάρι» των 11,3 δισ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διατήρηση κεφαλαιακού αποθέματος ύψους 2 δισ. ευρώ, για καθαρά προληπτικούς λόγους, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τη διοίκηση του Ταμείου.

Το ποσό αυτό θα παραμείνει για παν ενδεχόμενο ώστε το Ταμείο να διατηρήσει την ικανότητα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ετσι, από τα 11,3 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα ως κεφαλαιακό απόθεμα το ΤΧΣ θα αποδεσμευθούν τα 9,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Από το αρχικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ που διατέθηκε για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, τελικά χρησιμοποιήθηκαν κάτι λιγότερο από 40 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, το ΤΧΣ διέθεσε περίπου 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ επιπλέον 13,4 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, το ΤΧΣ διέθεσε 7,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από τη διάσπαση της ΑΤΕ Bank, 3,7 δισ. ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 350 εκατ. ευρώ για την FBB, 320 εκατ. ευρώ για τις 3 συνεταιριστικές τράπεζες που τέθηκαν σε εκκαθάριση (Αχαϊκή, Λαμίας και Λήμνου – Λέσβου).

Από τα 40 δισ. ευρώ που διέθεσε το ΤΧΣ και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι για τη στήριξη των τραπεζών, μεγάλο μέρος θα χαθεί, καθώς με την ανακεφαλαιοποίηση καλύφθηκαν οι μεγάλες ζημίες που προκάλεσε στο τραπεζικό σύστημα το «κούρεμα» των ομολόγων (PSI). Σήμερα η τρέχουσα αξία των συμμετοχών του Ταμείου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνεται στα 15 δισ. ευρώ, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, πριν επανεμφανιστεί το φάσμα του πολιτικού κινδύνου, η αξία των συμμετοχών του Ταμείου στις 4 μεγάλες προσέγγιζε τα 20 δισ. ευρώ. Αν η κατάσταση ομολοποιηθεί και επιβεβαιωθεί η επιστροφή της χώρας σε πορεία ανάκαμψης, τότε το ΤΧΣ θα μπορούσε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των 25 δισ. ευρώ που τοποθέτησε στις μεγάλες τράπεζες. Στο ποσό αυτό θα μπορούσε να προστεθεί το απόθεμα των 2 δισ. ευρώ, αν δεν χρησιμοποιηθεί, ενώ επιπλέον 3 δισ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν –σε βάθος χρόνου– από τις εκκαθαρίσεις των προβληματικών τραπεζών. Ετσι συνολικά θα μπορούσαν να ανακτηθούν 30 δισ. ευρώ από τα 40 δισ. που διατέθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος ήταν από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ να ανακτηθούν 16 δισ. ευρώ.

Εκδοση για τις οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης

Κυκλοφόρησε από την Τράπεζα της Ελλάδος ειδική έκδοση που περιλαμβάνει νομισματικά και άλλα οικονομικά στοιχεία για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για κοινή έκδοση στην αγγλική γλώσσα με τις κεντρικές τράπεζες της Αυστρίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Τουρκίας, η οποία είναι διαθέσιμη στις ιστοσελίδες των παραπάνω κεντρικών τραπεζών. Το έργο αυτό αποτελεί ορόσημο στην κοινή προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών που συμμετέχουν στο South-East European Monetary History Network, με στόχο την κατάρτιση και έκδοση εναρμονισμένων μακροχρόνιων χρονοσειρών για τις νομισματικές, χρηματοπιστωτικές και άλλες μακροοικονομικές μεταβλητές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή