Αύριο η τελευταία ημέρα για την άσκηση των warrants του ομίλου της Alpha Bank

Αύριο η τελευταία ημέρα για την άσκηση των warrants του ομίλου της Alpha Bank

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρό δέλεαρ το μεγάλο premium, περίπου 24%, με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha Bank στο χρηματιστήριο σε σχέση με την τιμή άσκησης των warrants ολοκληρώνεται αύριο η τρίτη περίοδος άσκησης των σχετικών δικαιωμάτων.

Οι δικαιούχοι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν περίπου 7 μετοχές της Alpha Bank για κάθε τίτλο warrant που κατέχουν στην τιμή των 0,4686 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή άσκησης αντιστοιχεί σε έκπτωση άνω του 18% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος (0,58 ευρώ). Με βάση τη μέχρι τώρα πορεία της αγοράς, η Alpha Bank, είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που καταγράφει μεγάλες αποδόσεις σε σχέση με την τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 2013 στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και η οποία διασφάλισε τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας. Ετσι ένας επενδυτής που το 2013, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, τοποθέτησε 1.000 ευρώ στην αύξηση της Alpha Bank, σήμερα η επένδυσή του έχει τρέχουσα αξία 4.102 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση 310% από το αρχικό ποσό επένδυσης. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το warrant της Alpha Bank είναι το μοναδικό που διαπραγματεύεται σε τιμή άσκησης χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της μετοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αlpha Bank το 2013 πραγματοποιήθηκε στα 0,44 ευρώ, ενώ όσοι μετείχαν για κάθε μετοχή της τράπεζας που απέκτησαν στο πλαίσιο της αύξησης απέκτησαν δωρεάν και έναν τίτλο warrant, ο οποίος έδινε το δικαίωμα να αποκτήσουν 7,4 μετοχές έναντι προκαθορισμένης τιμής. Η τιμή άσκησης αυξάνεται κατά 2% σε κάθε 6μηνη περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων. Η πρώτη περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων της Alpha Bank ήταν τον Δεκέμβριο του 2013 με τιμή άσκησης τα 0,4488 ευρώ, η δεύτερη τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2017 με την 9η περίοδο άσκησης και τιμή τα 0,5544 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα είναι «ανοιχτού» τύπου, δηλαδή δίνουν τη δυνατότητα στους δικαιούχους να μην ασκήσουν ή να ασκήσουν είτε μέρος είτε το σύνολο των δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε από τις 9 περιόδους επιθυμούν.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πολύ καλή πορεία του warrant της Alpha Bank οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την ανακεφαλαιοποίηση βρισκόταν στην καλύτερη κεφαλαιακά θέση μεταξύ όλων των τραπεζών. Με περιορισμένη έκθεση σε ομόλογα και καλή ποιότητα χαρτοφυλακίου η Alpha Bank πραγματοποίησε την αύξηση κεφαλαίου του 2013 με μεγάλη θετική καθαρή θέση. Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο stress test της ΕΚΤ όπου ήταν η μόνη εγχώρια τράπεζα η οποία πέρασε με επιτυχία και το στατικό μοντέλο της άσκησης.

Πλέον υπ’ αριθμόν ένας στόχος της διοίκησης, όπως έχει υπογραμμίσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δημήτριος Μαντζούνης, είναι η επιτάχυνση των ενεργειών για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή