Λογιστικές απώλειες 10 δισ. στο ΤΧΣ από την πτώση των τραπεζικών μετοχών

Λογιστικές απώλειες 10 δισ. στο ΤΧΣ από την πτώση των τραπεζικών μετοχών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ολόκληρα δισεκατομμύρια «χάνει» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την αρχή του χρόνου, αποτέλεσμα της μεταβλητότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με την κατάσταση εννεαμήνου, η τρέχουσα αξία (τιμές 10 Δεκεμβρίου) των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank- διαμορφώνεται στα 13 δισ. ευρώ από 23 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2013. Οι απώλειες του ταμείου είναι ακόμα μεγαλύτερες, δεδομένου ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι μετοχές των τραπεζών δέχθηκαν νέες ισχυρότατες πέσεις, με τον δείκτη των τραπεζών να κλείνει με απώλειες 8,82%. Το τελευταίο τριήμερο, μετά την ανακοίνωση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών φτάνουν το 26% επίδοση που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για λογιστικές απώλειες, καθώς αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, η αγορά θα μπορούσε εξίσου γρήγορα να ανακτήσει χαμένο έδαφος και το ΤΧΣ την απώλεια της αξίας των συμμετοχών του.

Οπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του ΤΧΣ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το συνολικό κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείου ανέρχεται σε 11,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 10,93 δισ. ευρώ είναι ομόλογα EFSF και 625 εκατ. ευρώ διατηρούνται σε μετρητά. Οπως έχει γράψει η «Κ», ΤΧΣ και ΤτΕ έχουν συμφωνήσει να διατηρηθεί ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ ως κεφαλαιακό απόθεμα για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών προβλημάτων, ενώ τα υπόλοιπα 9,6 δισ. ευρώ μπορούν να «απελευθερωθούν» για εναλλακτική χρήση.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά την οικονομική εικόνα του ταμείου, τα έσοδα από τόκους στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 58,6 εκατ. ευρώ έναντι 148,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η μείωση των εσόδων από τόκους οφείλεται στη μείωση του υπολοίπου των ομολόγων EFSF που κατέχει το ΤΧΣ μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών στο τέλος του Ιουνίου 2013. Οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν στο ποσό των 2 εκατ. έναντι ποσού 1,8 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Ο αριθμός προσωπικού και διοίκησης του ΤΧΣ κατά την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 ανερχόταν σε 33, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 σε 22. Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 16,7 εκατ. έναντι 10,3 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αμοιβές των εκθέσεων αποτίμησης που παρείχαν επενδυτικές τράπεζες, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία, για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, οι οποίες ανήλθαν σε 6,6 εκατ.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, το Ταμείο εισέπραξε από τη διαδικασία εκκαθάρισης των τραπεζών 40 εκατ. ευρώ. Το εκτιμώμενο ανακτήσιμο πόσο για το χρηματοδοτικό κενό που καλύφθηκε από το ΤΧΣ αντί του ΤΕΚΕ ανήλθε στο ποσό των 2.792 εκατ. έναντι του ποσού των 2.853 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή