Στους νεοεισερχόμενους του ΟΤΕ η σύγκρουση για την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας

Στους νεοεισερχόμενους του ΟΤΕ η σύγκρουση για την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διελκυστίνδα εξελίσσεται η υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) στον ΟΤΕ. Από τη μια πλευρά οι συνδικαλιστές ζητούν την επαναφορά των αποδοχών τους στο καθεστώς προ του 2011 και ταυτόχρονα ζητούν την πρόσληψη στη μητρική εταιρεία, ΟΤΕ Α.Ε., όλων όσοι εργάζονται στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο μέσω της θυγατρικής OTEplus. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ ζητά μικρή περαιτέρω μείωση των αποδοχών και τη δημιουργία ενός νέου μισθολογικού κλιμακίου, για όσους θα αποσπαστούν από την ΟΤΕplus στη μητρική.

Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές, για τους «παλιούς» του ΟΤΕ, που έχουν υποστεί το 2011 μείωση αποδοχών μεσοσταθμικά 11%, η διοίκηση συζητά για την επόμενη τριετία (2015-17) να ισχύσει μείωση 13%, δηλαδή να υπάρξει περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση κατά 2%. Σε αντιστάθμισμα οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν το 35ωρο εργασίας, αντί 40ωρο όπως ίσχυε πριν από το 2011. Ακόμη η διοίκηση του ΟΤΕ υπόσχεται εργασιακή ασφάλεια σε όλους, χωρίς την εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης του προσωπικού, π.χ., εκχώρηση εργαζομένων σε τρίτους (outsourcing), όπως το έχουν πράξει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού παραδέχονταν ότι εφόσον η κατάσταση στη χώρα επιδεινωθεί, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την Deutsche Telekom θέμα περαιτέρω περιορισμού του λειτουργικού κόστους. Επίσης σημειώνουν ότι η Deutsche Telekom από το 2008 που μπήκε στον ΟΤΕ, επενδύοντας 4 δισ. ευρώ, δεν έχει εισπράξει καθόλου μέρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ο ΟΤΕ στις διαδικασίες μείωσης προσωπικού αξιοποίησε αποκλειστικά διαδικασίες εθελουσίας εξόδου. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους της OTEplus, η διοίκηση του ΟΤΕ προτείνει τη μεταφορά όσων εργάζονται στις υπηρεσίες του ΟΤΕ, πλην εκείνων που εργάζονται στα τηλεφωνικά κέντρα του ομίλου. Για τους τελευταίους, επιδίωξη είναι η μεταφορά τους να γίνει στην εταιρεία e-Value, η οποία είναι 100% θυγατρική του ΟΤΕ. Από την άλλη πλευρά, για όσους μεταφερθούν στη μητρική εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε., προτείνεται η δημιουργία ενός νέου μισθολογικού κλιμακίου, κάτι στο οποίο αντιδρούν οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ. Οι τελευταίοι αναφέρουν ότι η δημιουργία αυτών των νέων κλιμακίων για τους εργαζόμενους θα δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στον ΟΤΕ.

Στελέχη του ΟΤΕ ωστόσο κάνουν λόγο για ισορροπημένη αναδιάρθρωση των αμοιβών, όπου οι «παλιοί» εργαζόμενοι του ΟΤΕ πιέζονται περαιτέρω, με στόχο την αύξηση των αποδοχών στους «νέους» εργαζόμενους. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού, θα αμείβονται υψηλότερα από ό,τι προβλέπουν οι νόμοι της χώρας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φτάvουν τις αποδοχές των «παλιών» εργαζομένων. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένας νεοπροσλαμβανόμενος θα κοστίζει στον ΟΤΕ 1.200 με 1.300 ευρώ τον μήνα.

Ολα δείχνουν ότι η διελκυστίνδα στον ΟΤΕ δεν αφορά τόσο τα οικονομικά θέματα, όσο στους νεοεισερχόμενους στη μητρική εταιρεία από την ΟΤΕplus. Και αυτό γιατί η Ομοσπονδία Εργαζομένων-ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) έχει «αδυνατίσει» σε ψηφοφόρους, ιδιαίτερα μετά τις αλλεπάλληλες εθελουσίες εξόδους. Εκτιμάται ότι από τις 7.000 εργαζόμενους, λιγότερο από 2.000 καλύπτονται από τις ΕΣΣΕ του ΟΤΕ. Επομένως για τους συνδικαλιστές κυρίαρχο ζήτημα είναι η ενίσχυση των εργαζομένων στις τάξεις της μητρικής εταιρείας, παρά το αν αυτοί θα υποστούν μια ανεπαίσθητη μείωση στις αποδοχές τους της τάξης του 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή