Η εξαγορά της Forthnet χωρίς το πακέτο της Nova δεν ενδιαφέρει τη Vodafone

Η εξαγορά της Forthnet χωρίς το πακέτο της Nova δεν ενδιαφέρει τη Vodafone

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια Forthnet χωρίς σε αυτή να περιλαμβάνεται το περιουσιακό στοιχείο της συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova) δεν έχει νόημα για τη Vodafone. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, Γλαύκος Περσιάνης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone είπε ότι δεν έχει ενδιαφέρον για την εταιρεία του μια Forthnet χωρίς τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. «Ενδιαφερόμαστε για το σύνολο της Forthnet, και χωρίς τη Nova, μιλάμε για κάτι πολύ διαφορετικό που δεν γνωρίζω αν είναι βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της Vodafone πρόσθεσε ακόμη ότι αυτή είναι μια επιλεκτική στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου Vodafone σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου πλέον επιθυμεί τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου υπηρεσιών προς τους πελάτες.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Vodafone, o οικονομικός και νομικός έλεγχος (due dilligence) στη Forthnet συνεχίζεται από την πλευρά των συμβούλων των ενδιαφερόμενων αγοραστών, Vodafone και Wind Hellas. Εμφανίστηκε ωστόσο λιγότερο πεπεισμένος πως μια τέτοια συμφωνία μπορεί να κλείσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. «Εχουμε κάποιο δρόμο να διανύσουμε ακόμη», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν η διαπραγμάτευση της εξαγοράς της Hellas Online από τη Vodafone κράτησε περισσότερο απ’ όσο πίστευαν οι περισσότεροι.

O πρόεδρος της Vodafone στην Ελλάδα εμφανίστηκε επιφυλακτικός ακόμη με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Παρόλο που τους τελευταίους μήνες η ψυχολογία των καταναλωτών είναι θετική, ο ίδιος ανέφερε ότι ελπίζει, μέχρι να υπάρξει κατάληξη στο θέμα της Forthnet, να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. «Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι μια παρατεταμένη αβεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, για δεύτερη φορά μέσα στην εξαετή περίοδο ύφεσης της χώρας, πρόσφερε ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Η Vodafone κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς εισήγαγε κεφάλαια ύψους 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν την απόκτηση του φάσματος του ψηφιακού μερίσματος. Τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ αφορούν την απόκτηση του 72% της Ηellas Online. Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας, σύμφωνα με τη διοίκηση της Vodafone, μέσα στη χρονιά που φεύγει σε λίγο ανήλθαν στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2008 έως σήμερα ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η Nova στη Forthnet συνιστά το «αντικείμενο του πόθου» των ενδιαφερομένων της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Ο ΟΤΕ εκτιμάται ότι εκ νέου κινείται επιθετικά για την εξαγορά της Nova, καθώς φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αύξηση του αριθμού των πελατών στη συνδρομητική τηλεόραση. Eξίσου σημαντικό είναι ότι η διοίκησή του πιθανώς να θεωρεί ότι η εξαγορά της Nova αποτρέπει τη δημιουργία ενός εξίσου ισχυρού αντιπάλου του.

Προς την κατεύθυνση αυτή, κρίσιμο θέμα συζήτησης, πλην του προσφερόμενου τιμήματος, είναι η πρόταση του ΟΤΕ προς τη Forthnet για μια συμφωνία χονδρικής προώθησης των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Ο ΟΤΕ έχει προτείνει στη Forthnet, εφόσον της μεταβιβάσει τη Nova, να επιτρέψει στην πρώτη από τις δύο να μεταπουλά τις υπηρεσίες της Nova. Βεβαίως, τον κυρίαρχο ρόλο στις κατοπινές εξελίξεις θα διαδραματίσει το προσφερόμενο τίμημα από κάθε πλευρά. Πάντως, όλα δείχνουν ότι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι πριν από μερικούς μήνες, τώρα είναι οι αγοραστές που καθυστερούν, ενώ «τρέχουν» οι πωλητές. Και αυτό γιατί η Forthnet «καίει» με μεγάλη ταχύτητα τη ρευστότητά της, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμά της στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν ξεπέρασαν τα 13 εκατ. ευρώ, παρά την κεφαλαιακή ένεση των μετόχων της στις αρχές του έτους, ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή