Εκτός κανόνων Ε.Ε. οι εξαγγελίες Λαφαζάνη για την αγορά ενέργειας

Εκτός κανόνων Ε.Ε. οι εξαγγελίες Λαφαζάνη για την αγορά ενέργειας

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομβικές παρεμβάσεις στο ευρύ παραγωγικό χαρτοφυλάκιο που εποπτεύει από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τη μεταποίηση, το περιβάλλον και την ενέργεια, οι οποίες καταστρατηγούν σε πολλά σημεία το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μόνο μέσα από μια πορεία σύγκρουσης με τους εταίρους θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εξέφρασε την αντίθεσή του στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές και τη δέσμευση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για την ακύρωσή της, την επανεξέταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού με στόχο επίσης την ακύρωσή της, όπως και την επανεξέταση των μεταβιβάσεων της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank.

Στον τομέα της ενέργειας επανέλαβε τις θέσεις του για παύση των δρομολογημένων ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και προανήγγειλε ένα μοντέλο ενεργειακής πολιτικής με ενισχυμένο τον ρόλο του Δημοσίου σε όλους τους κλάδους, ανακοινώνοντας μάλιστα τη σύσταση νέων κρατικών φορέων για τον σκοπό αυτό, όπως την ίδρυση κρατικού φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στο θέμα της επένδυσης των Μεταλλείων Χρυσού και του Ελληνικού προκειμένου, όπως είπε, να επισημάνει τον προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης στο θέμα του περιβάλλοντος. «Θέλω να επαναλάβω μια γνωστή μας θέση την οποία είχαμε ως αντιπολίτευση και την παλέψαμε με αγώνες, τη διατηρούμε ως κυβέρνηση και θα την προωθήσουμε. Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτήν τη θέση μας» δήλωσε ο υπουργός, εισπράττοντας τα χειροκροτήματα από την πτέρυγα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε κάθε περίπτωση -συμπλήρωσε- θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, τη δουλειά τους και την προοπτική τους». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική απασχολεί 1.900 εργαζόμενους, έχει επενδύσει 350 εκατ. ευρώ από το 2012 και σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ για φέτος.

Αναφερόμενος στο Ελληνικό, τόνισε ότι η εξαγορά του «υπήρξε σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίησή τους είναι ακραία αντιπεριβαλλοντικά» και κατέληξε: «Εμείς θα επανεξετάσουμε αυτή τη σκανδαλώδη εξαγορά με στόχο την ακύρωσή της». Την ίδια θέση για το Ελληνικό επανέλαβε λίγο αργότερα στην ομιλία της στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων. «Σκανδαλώδη και χαριστική» χαρακτήρισε ο κ. Λαφαζάνης και τη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως και τη μεταβίβαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank, οι οποίες -είπε- θα επανεξεταστούν. Στο σημείο αυτό ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε την ανάγκη να έχει ο αγροτικός κόσμος τη δική του τράπεζα. «Μια τράπεζα με άλλον προσανατολισμό που να στηρίζει τον αγροτικό τομέα, να στηρίζει την αγροτική ανάπτυξη, να στηρίζει τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα» είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για να στηρίξει άμεσα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Μίλησε για στροφή στην πρωτογενή παραγωγή με προτεραιότητα τους «δημοκρατικούς συνεταιρισμούς και τα αγροτικά αγροτοδιατροφικά συμπλέγματα» που θα ξεκινούν από την παραγωγή, την έρευνα, την τυποποίηση, την ποιότητα, τη μεταποίηση και την εμπορία με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Για τον τομέα της μεταποίησης, υποσχέθηκε μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, αναβάθμιση της αρμόδιας γενικής γραμματείας και προώθηση συγκεκριμένων τομέων όπως ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε την ακύρωση του τεμαχισμού της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή και την παύση κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίησής της, την παύση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και την «εγκληματική υποβάθμιση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Προανήγγειλε την αναβάθμιση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με στόχο να παίξει κεντρικό ρόλο στον χώρο των ΑΠΕ και μίλησε για μια σχεδιασμένη συνολική ανασυγκρότηση της ΔΕΗ σε όλους τους τομείς, «πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα», όπως τόνισε.

Η ΔΕΗ μπορεί μέσα από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης να μειώσει από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε, ενώ άμεσα θα προχωρήσει η προεκλογική δέσμευση για δωρεάν ρεύμα (300 κιλοβατώρες τον μήνα) σε 300.000 νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για τον ΔΕΣΦΑ εξέφρασε τις διαφωνίες της κυβέρνησης με την ιδιωτικοποίηση, τόνισε όμως ότι οι κινήσεις θα αποφασιστούν μετά την απόφαση της Ε.Ε. Μίλησε για πρωτοβουλίες μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου και ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστούν οι διαγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή