Υφεση στην αγορά τηλεπικοινωνιών – πληροφορικής έως το 2017

Υφεση στην αγορά τηλεπικοινωνιών – πληροφορικής έως το 2017

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο 2018 θα «χαμογελάσει» εκ νέου η αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών International Data Corp. (IDC), η ύφεση στην ελληνική αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2017. Για φέτος η κάμψη της αγοράς αναμένεται σε 2,2%, για το 2016 σε 1,5% και το 2017 σε 0,4%. Μόνο το 2018 η αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αναμένεται να εμφανίσει αύξηση 0,4% και να ανέλθει στα 5,23 δισ. ευρώ, από 5,34 δισ. ευρώ που έκλεισε το 2014.

Καθοδική πορεία

Καθοριστικό ρόλο στην πορεία αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, διαδραματίζει η καθοδική πορεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία ερευνών προβλέπει συνολική κάμψη της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών κατά 3,2% το 2015, κατά 2,1% το 2016 και κατά 0,8% το 2017. Αντίθετα, η αγορά πληροφορικής θα εμφανίσει ηπιότερους ρυθμούς μεταβολής στη συγκεκριμένη περίοδο. Και με δεδομένο ότι η αγορά τηλεπικοινωνιών είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη της πληροφορικής, η ύφεση στην αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών υπαγορεύεται σε σημαντικό βαθμό από την πορεία των επιχειρήσεων του κλάδου τηλεπικοινωνιών.

Στην ελληνική αγορά πληροφορικής τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα. Εκεί οι πωλήσεις λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής θα εμφανίσουν θετικό πρόσημο, σε αντίθεση με τις πωλήσεις εξοπλισμού (hardware) που θα εμφανίσουν αρνητικό πρόσημο. Ειδικά οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, σύμφωνα με την IDC, θα εμφανίσουν μέση ετήσια αύξηση περίπου 4%. Ωστόσο, αυτή η αγορά είναι η μικρότερη στο εσωτερικό της ευρύτερης αγοράς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Ειδικότερα για το 2015, οι Ελληνες επιχειρηματίες είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σχεδόν το 73% όσων ερωτήθηκαν από την IDC θεωρούν ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία δεν έχει τελειώσει. Μόνο το 27% θεωρεί ότι η κρίση ολοκληρώθηκε με το πέρας του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, οι μισοί από τους απαισιόδοξους επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί και μετά τη φετινή χρονιά, δηλαδή και το 2016. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες διαισθάνονται ένα καλύτερο β΄ εξάμηνο, απ’ ό,τι το εξάμηνο που διανύουμε σήμερα.

Η ευρωπαϊκή αγορά

Με βάση τα στοιχεία της IDC, η Ευρωπαϊκή αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών εν πολλοίς βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με εξαίρεση λίγες χώρες, όπως οι γνωστές Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Γαλλία. Η Ελλάδα για άλλη μία φορά φέτος θα εμφανίσει τη χειρότερη επίδοση όλων. Η κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης θα είναι τριπλάσια από εκείνη της Πορτογαλίας και εξαπλάσια εκείνης της Ισπανίας. Επίσης οριακή κάμψη, κατά 0,2%, θα εμφανίσει και η αγορά της Ιρλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή