Δέκα επενδυτικά σχέδια ύψους 1,5 δισ. προτείνει ο ΣΕΒ στο «πακέτο Γιουνκέρ»

Δέκα επενδυτικά σχέδια ύψους 1,5 δισ. προτείνει ο ΣΕΒ στο «πακέτο Γιουνκέρ»

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα πακέτο 10 ώριμων επενδυτικών έργων συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, που του παρέδωσε η διοίκηση του ΣΕΒ, και ενισχυμένο το αίσθημα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, όπως διαπίστωσε από τις επαφές που είχε κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και επιχειρηματίες, αποχώρησε για τις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και αρμόδιος για την αξιοποίηση του «πακέτου Γιουνκέρ», Γίρκι Κατάινεν. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του διοργάνωσε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιοποίηση του «πακέτου Γιουνκέρ». Ο κ. Κατάινεν μετέφερε στο ελληνικό ακροατήριο την «απροθυμία των διεθνών επενδυτών να επενδύσουν στην Ελλάδα, λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες «σταθεροποίησης», ενώ ξεκαθάρισε ότι το Ευρωπαϊκό Πακέτο Στρατηγικών Επενδύσεων δεν χρηματοδοτεί δημόσιες υποδομές αλλά ιδιωτικές επενδύσεις ή συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ετοιμότητα

Η διοίκηση του ΣΕΒ μετέφερε στον κ. Κατάινεν την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε καίριους τομείς για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στη χώρα, παραδίδοντάς του έναν κατάλογο 10 επενδυτικών σχεδίων πλήρως κοστολογημένων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του προϋπολογισμού αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, ενώ πυλώνας στη «λίστα» του ΣΕΒ αποτελεί ο τομέας της βιομηχανίας με επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ. Ελληνικές επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ επεξεργάζονται επιπλέον έργα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιουνκέρ», τα οποία θα κατατεθούν μόλις αποσαφηνιστούν τα κριτήρια χρηματοδότησης.

Στη «λίστα» που παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ΣΕΒ κ. Κ. Μπίτσιο στον κ. Κατάινεν, εκτός από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και τα έργα στον τομέα της βιομηχανίας, περιλαμβάνονται επίσης επενδυτικά σχέδια στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης στη φαρμακοβιομηχανία, που στοχεύουν στην αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και της απασχόλησης στον κλάδο κατά 30%. Ξεχωριστή θέση κατέχουν οι επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (τελωνεία, εφοδιαστική αλυσίδα, απονομή δικαιοσύνης, ηλεκτρονική τιμολόγηση, δημόσιες προμήθειες κ.λπ.).

Μελέτη του ELTRUN με την υποστήριξη της Google που παρουσίασε ο ΣΕΒ στην ειδική εκδήλωση, παρουσία του κ. Κατάινεν, δείχνει ότι τα οφέλη από καθολική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών φτάνουν έως και 4 δισ. ευρώ και από την καθολική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στον ιδιωτικό τομέα έως 1,4 δισ. ευρώ. Αναπτυξιακή προοπτική βλέπει ο ΣΕΒ και στην προώθηση δυνατοτήτων αξιοποίησης της διεθνούς «silver Economy» και παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Για την τρίτη ηλικία

Η δημογραφική εξέλιξη στην Ευρώπη καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική για την παροχή υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία και οι ευκαιρίες, σύμφωνα με το ΣΕΒ, διευρύνονται. Μόνο από ένα έργο, υπολογίζεται η δημιουργία 350 εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

Οι πρώτες επαφές της διοίκησης του ΣΕΒ με τον κ. Κατάινεν για την αξιοποίηση του «πακέτου Γιουνκέρ» έγιναν στις Βρυξέλλες το διήμερο 25 και 26 Μαρτίου. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ζήτησε από τον κ. Κατάινεν «ειδικούς όρους» για την Ελλάδα, δεδομένου ότι «country risk – κίνδυνος της χώρας» καθιστά την Ελλάδα μη επιλέξιμη από ιδιωτικά κεφάλαια, ανεξάρτητα από την ελκυστικότητα του έργου που προτείνεται προς χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην είναι σήμερα σε θέση να επωφεληθεί από το πακέτο Γιουνκέρ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας αποτελεί το πλέον εμβληματικό έργο στον προτεινόμενο «κατάλογο» του ΣΕΒ για χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιουνκέρ». Το έργο εδώ και μια 20ετία συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια ανάπτυξης του ηλεκτρικού ελληνικού συστήματος και βρίσκεται στο στάδιο μελετών, ενώ είχε συμπεριληφθεί και στο Μνημόνιο. Η υλοποίησή του θα απαλλάξει τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος από ένα κόστος της τάξεως των 400 εκατ. ετησίως που καταβάλλουν για ενέργεια που παράγεται από ακριβές και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα για την αξιοποίηση του πλούσιου ανανεώσιμου δυναμικού της Κρήτης. Ο ΣΕΒ προτείνει τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 35% έως 49%, και αντίστοιχα συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε ποσοστό 51% έως 65%. Η χρηματοδότηση θα προέρχεται σε ποσοστό 20-25% από ίδια κεφάλαια, 5-20% με δάνειο από το «πακέτο Γιουνκέρ» και κατά 55-60% μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ ή μέσω project bonds. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 850 εκατ. και η ολοκλήρωσή του προβλέπεται σε διάστημα 5ετίας. Με βάση τη μελέτη σκοπιμότητας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το 2011 και της επικαιροποιημένης εκδοχής της το 2014, ο ΣΕΒ προτείνει την προώθηση της εναλλακτικής που προβλέπει τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική με δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 380 χλμ. και συνολικής ικανότητας 1.000 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή