Επέκταση των δραστηριοτήτων στην αλβανική αγορά συζητά ο ΟΤΕ

Επέκταση των δραστηριοτήτων στην αλβανική αγορά συζητά ο ΟΤΕ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΤΕ, που δραστηριοποιείται στην αλβανική αγορά από το 2000 μέσω της εταιρείας AMC, φέρεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την αλβανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Albtelecom με στόχο την εξαγορά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καρποφορήσει μια συμφωνία, κυρίως λόγω διαφορών τιμήματος.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι μέτοχοι της Albtelecom ζητούν 200 έως 230 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω μεγέθη αναφέρονται στην αξία της επιχείρησης (market value), συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού ύψους 70 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Albtelecom. Ωστόσο, τα μεγέθη αυτά, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, θεωρούνται εξωπραγματικά από την πλευρά του ΟΤΕ με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να «παγώνουν».

Τις πληροφορίες για το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom –έτσι αναφέρεται ο ΟΤΕ στη γείτονα χώρα– διέψευσε πρόσφατα και ο επικεφαλής της Albtelecom, Ερκάν Ταμπάκ. O τελευταίος, αν κι επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούν στη γείτονα χώρα, εν τούτοις τις απέρριψε θεωρώντας τες απλές εικασίες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια συμφωνία θα μπορούσε να έχει εξασφαλιστεί, εφόσον οι δύο πλευρές συνέκλιναν στο ζήτημα του τιμήματος. «Ολα είναι θέμα κατάλληλου τιμήματος», αναφέρει στέλεχος της αγοράς. Σημειώνεται ότι οι Tούρκοι μέτοχοι της Albtelecom αναφέρουν ότι έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα στην επιχείρηση 150 εκατ. ευρώ.

H Albtelecom είναι ο πρώην μονοπωλιακός οργανισμός της Αλβανίας στη σταθερή τηλεφωνία. Το 2007 η εταιρεία αποκρατικοποιήθηκε και εξαγοράστηκε από τη Cetel Telecom, που ελέγχεται από τους τουρκικούς ομίλους Calik Holdings (80%) και Τurkcell (20%). Παράλληλα η πωληθείσα από το αλβανικό δημόσιο εταιρεία ανέλαβε την τρίτη άδεια κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, ανταγωνιζόμενη τη Vodafone και την AMC.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο ΟΤΕ χρειάζεται την Albtelecom, καθώς αυτή αφενός θα του δώσει πρόσβαση τόσο στη σταθερή τηλεφωνία, καθιστώντας τον έτσι ολοκληρωμένο πάροχο στην αλβανική τηλεπικοινωνιακή αγορά, αφετέρου θα πλησιάσει τη Vodafone, η οποία έχει απομακρυνθεί ουσιαστικά από την AMC σε όρους μεριδίου αγοράς. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι αντίστοιχη στρατηγική ακολουθείται και από τη Vodafone, με την τελευταία να αναζητά την εξαγορά του πιο σημαντικού εναλλακτικού παρόχου σταθερής τηλεφωνίας της Αλβανίας.

Στο μεταξύ, χθες, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ κατά μία βαθμίδα. Η νέα αξιολόγηση είναι «Β3», από «Βα3» που ήταν πριν, ενώ η προοπτική παραμένει αρνητική. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, ο ΟΤΕ παρόλο που πρακτικά δεν έχει καθόλου δανεισμό, επιβαρύνεται η πιστοληπτική του ικανότητα λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. «Αν και ο ΟΤΕ έχει λάβει μέτρα έναντι της (κακής πορείας της) ελληνικής οικονομίας, η εταιρεία παραμένει κατά κύριο λόγο μια ελληνική επιχείρηση, με περίπου 70% των εσόδων να προέρχονται από την Ελλάδα», αναφέρει ο Κάρλος Βίνζερ, αντιπρόεδρος και αναλυτής της Moody’s. «Ως εκ τούτου», προσθέτει, «η υποβάθμιση της αξιολόγησης στα κρατικά ομόλογα ασκεί πίεση στην αξιολόγηση του ΟΤΕ καθώς οι προοπτικές της εταιρείας παραμένουν στενά συνδεδεμένες με τις συνθήκες στο εγχώριο περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή