Η παρατεταμένη αβεβαιότητα οδηγεί την Aegean σε αναθεώρηση σχεδίων

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα οδηγεί την Aegean σε αναθεώρηση σχεδίων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό άφησε ο Ευτύχης Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, το ενδεχόμενο να περικοπούν δρομολόγια κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο, γεγονός το οποίο θα κριθεί από την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης. Ο κ. Βασιλάκης επιβεβαίωσε τη μεγάλη πτώση της κίνησης που καταγράφεται από τη ρωσική αγορά αλλά και την καθοδική πορεία από τη Γερμανία, σε αντίθεση με τα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα που εξέπεμπαν και οι δύο αγορές στις αρχές του έτους. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Βασιλάκης παραδέχθηκε ότι η φετινή επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας προγραμματίστηκε χωρίς να έχει προβλεφθεί η τόσο παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της μακράς διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

Παράλληλα, χαρακτήρισε κομβικό και καθοριστικό για την οικονομία το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, το οποίο αναμένεται να κρίνει και τον περαιτέρω σχεδιασμό της εταιρείας για τον προσεχή χειμώνα.

Στο μεταξύ, από τις 20 Μαΐου θα ξεκινήσει η καταβολή μερίσματος 0,63 ευρώ/ανά μετοχή, όπως αποφασίστηκε στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας. Η γενική συνέλευση των μετόχων της Aegean αποφάσισε τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2014, ύψους 0,70 ευρώ/μετοχή, από το οποίο παρακρατείται φόρος 10% (βάσει του ν. 4172/2013) διαμορφώνοντας το καθαρό πληρωτέο μέρισμα στα 0,63 ευρώ/μετοχή.

Από τις 14 Μαΐου, ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα απολαβής μερίσματος.

Εντυπωσιακή ανάπτυξη χαρακτηρίζει το φετινό θερινό πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας, η οποία εισήγαγε αρκετούς νέους προορισμούς, ενισχύοντας παράλληλα και τη συχνότητα σε υφιστάμενους. Συγκεκριμένα, οι νέοι προορισμοί της Aegean το καλοκαίρι του 2015 περιλαμβάνουν δύο πτήσεις εβδομαδιαίως προς Μπορντό, Πίζα, Ριάντ, Ταλίν, Τουλούζη, Σαρμ ελ Σέιχ και Πρέβεζα (3 εβδομαδιαίως). Την ίδια στιγμή αυξάνει τον αριθμό των εβδομαδιαίων συχνοτήτων σε 24 δρομολόγια εξωτερικού και έξι δρομολόγια εσωτερικού. Οι επιβάτες της Aegean Airlines έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από το δίκτυο της εταιρείας και προορισμούς όπως το Ντουμπρόβνικ, το Ελσίνκι, η Αλεξάνδρεια, η Μάλτα, το Ερεβάν, η Πάφος, το Οσλο και το Κάιρο.

Τα θετικά οικονομικά της αποτελέσματα το 2014 και η σημαντική ενίσχυση της επιβατικής κίνησης, η οποία ακολουθεί την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της Aegean, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, το 2014 εμφάνισε ενοποιημένα έσοδα 912 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών των δύο εταιρειών το 2013. Σημειώνεται ότι τα ενοποιημένα αποτελέσματα συγκρίνονται με τα αντίστοιχα pro-forma αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψη την ενοποίηση της Olympic Air την αντίστοιχη περίοδο του Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 80,2 εκατ. ευρώ έναντι 52,5 εκατ. ευρώ το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή