ΔΕΗ κατά όσων μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν λογαριασμούς

ΔΕΗ κατά όσων μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν λογαριασμούς

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στους σκοπίμως κακοπληρωτές, ότι η ΔΕΗ δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι» έστειλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την πρόθεση της επιχείρησης για μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και μεγαλύτερη παροχή διευκολύνσεων στις παραγωγικές μονάδες και στους επαγγελματίες. Ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε επίσης για μια νέα στρατηγική της ΔΕΗ, η οποία ξεκινάει από τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της με το κράτος και τους πελάτες της και προϋποθέτει την «ολική επαναφορά της στην εταιρική λειτουργία με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης».

«Επιδιώκουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας. Ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση και μείωση, στο μέτρο του δυνατού, των τιμών. Ακόμη περισσότερη κοινωνική ευαισθησία. Μεγαλύτερη παροχή διευκολύνσεων στις παραγωγικές μονάδες, στους επαγγελματίες. Αλλά, ας γίνει σε όλους κατανοητό. Η ΔΕΗ δεν είναι “ξέφραγο αμπέλι”. Η σκόπιμη ασυνέπεια εκπλήρωσης των υποχρεώσεων δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή» είπε ο κ. Παναγιωτάκης. Στοχοποίησε αυτούς που «ενώ μπορούν, δεν πληρώνουν το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος εκμεταλλευόμενοι την κρίση, οι οποίοι -όπως είπε- είναι αυτοί που την ανατροφοδοτούν με τη συμπεριφορά τους και ναρκοθετούν την κοινωνική και αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΗ.

Κεντρικός μας στόχος είπε ο κ. Παναγιωτάκης είναι ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της ΔΕΗ με το κράτος, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια είχε παραχθεί ένα πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων και συγκεκριμένες παρεμβάσεις της Πολιτείας που φθάνουν στα όρια της εχθρότητας και προκαλούν ερωτήματα. Επεσήμανε επίσης ότι ο ρόλος της ΔΕΗ έχει διαστρεβλωθεί συστηματικά από τη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, από τις ανατιμήσεις του ρεύματος εξαιτίας των όρων ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού, σε συνδυασμό με τις άστοχες επιλογές σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ και την επικοινωνιακή καταιγίδα εναντίον της για να προετοιμαστεί το έδαφος για τη διάσπαση και πώλησή της. «Είναι αδήριτη ανάγκη, ο ρόλος της ΔΕΗ να επανέλθει στις σωστές του διαστάσεις και η σχέση της με την κοινωνία να αποκατασταθεί» τόνισε και έθεσε ως προϋπόθεση την ολική επαναφορά της στην εταιρική λειτουργία με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο ρόλος του κράτους -είπε- προσδιορίζεται από την ιδιότητά του ως κυρίου μετόχου της ΔΕΗ και υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο αυτό, πέραν της άσκησης της εξουσίας του μέσω της Γενικής Συνέλευσης και της πλειοψηφίας του στη Διοίκηση, υποστηρίζει την απρόσκοπτη εταιρική της λειτουργία και την αξιολογεί με βάση τα αποτελέσματά της».

O ρόλος της ΡΑΕ

Εμφαση έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιωτάκης στο θέμα της απαγόρευσης των προσλήψεων, το οποίο συνέδεσε τόσο με τις ανάγκες της ΔΕΗ σε νέο επιστημονικό προσωπικό, όσο και με τη διέξοδο που θα μπορούσε να δώσει στους ανέργους επιστήμονες που, όπως τόνισε, μαστίζονται από την ανεργία ή αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, στερώντας από τη χώρα πολύτιμο ποιοτικό εργατικό δυναμικό.

Ο κ. Παναγιωτάκης στάθηκε τέλος και στον ρόλο της ΡΑΕ. Τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της, αμφισβήτησε όμως τον μέχρι τώρα ρόλο της, θέτοντας σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων και το γιατί αντιμετωπίζει τη ΔΕΗ με τόση προκατάληψη, απορρίπτοντας κάθε εύλογο αίτημά της, ακόμη και αιτήματα που σχετίζονται με την εισπραξιμότητα των οφειλών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή