Με οδηγό το 2012 αναζητούν υπεραξίες

Με οδηγό το 2012 αναζητούν υπεραξίες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι πιθανόν να ξαναζήσουν μέρες 2012, όταν ανετιμώντο αλματωδώς από τα ιστορικά χαμηλά τους στον απόηχο του σχηματισμού κυβέρνησης ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Σε αντίθεση όμως με τότε, δεν έχουν υποχωρήσει τόσο παρά την αβεβαιότητα για την Ελλάδα. Αντιθέτως, από τα πρόσφατα χαμηλά τους έχουν σημειώσει σημαντικές υπεραξίες, της τάξεως του 23% κατά μέσον όρο.

Αν και τίποτε ακόμη δεν έχει κλείσει στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με την Ευρώπη, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και ζωηρότερο από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Παράλληλα δεν υπάρχουν τόσοι διαθέσιμοι πωλητές, καθώς η πληρωμή των ετήσιων τοκομεριδίων σε σχέση με τις τιμές κτήσης των χρεογράφων προσφέρουν ακόμη αποδόσεις δυσεύρετες διεθνώς, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Παρά την κρίση στην ελληνική οικονομία και τη συνολική αβεβαιότητα, πολλοί κάτοχοι εξακολουθούν να νιώθουν διασφαλισμένοι από το γεγονός ότι οι συμβάσεις των ομολόγων είναι πλέον με αγγλικό δίκαιο, άρα «δεν κουρεύονται». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν μάλιστα πως υπάρχουν πολλά αιτήματα από ενδιαφερόμενους επενδυτές για αγορές αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ καθημερινά, αλλά δεν είναι πάντοτε δυνατόν να αντικριστούν με πωλητές.

Αγοράζουν στον πανικό

«Τις ημέρες πανικού για την ελληνική υπόθεση εμφανίζονται πολλοί ξένοι αγοραστές», αναφέρει Ελληνας broker. Οι περισσότεροι είναι Αμερικανοί επενδυτές και τα requests για να βρεθούν προσφερόμενα χρεόγραφα σε Ελληνες brokers έρχονται από το Λονδίνο και αφορούν αμερικανικά κυρίως επενδυτικά κεφάλαια. Πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα πάντως σε αυτό το μέτωπο αναφέρεται πως έχει η Deutsche Bank, αλλά και η Credit Suisse. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο σε ομόλογα που λήγουν από το 2025 και μετά. Αντίστοιχα, ενδιαφέρον υπάρχει και για κάποια ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα, ειδικά γι’ αυτά του ΟΤΕ, του Τιτάνα και της Motor Oil, αναφέρουν στην αγορά.

Επισημαίνεται επίσης πως τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα σημείωσαν χαμηλό τιμής γύρω στις 20 Απριλίου, όταν το γερμανικό bund σημείωνε ιστορικό υψηλό. Εκτοτε τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα έχουν διορθωθεί προς τα κάτω ενώ τα ελληνικά έχουν ανατιμηθεί. Και μάλιστα σημαντικά. Το κρατικό ομόλογο λήξης 2025, από χαμηλό τιμής κοντά στα 39 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας στις 20 Απριλίου, έφτασε στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε στα επίπεδα των 57 σεντς. Αυτό μεταφράζεται σε υπεραξία της τάξεως του 45%. Ο δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index, που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των τιμών του ευρύτερου καλαθιού μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (22 εκδόσεις), από τα 72,9 σεντς ανά ευρώ στις 20 Απριλίου έχει επανέλθει στα επίπεδα των 90 σεντς. Εχει σημειώσει δηλαδή άνοδο της τάξεως του 23% και κυμαίνεται πλέον με οριακές απώλειες για το έτος.

Στην ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων για τους επενδυτές εκείνους που μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο που συνεπάγονται, πέρα από τις αποδόσεις που προσφέρουν, πρέπει να προστεθεί και το ενδεχόμενο της συμπερίληψής τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ εφόσον επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας – πιστωτών.

Να σημειωθεί πως παρά την περί του αντιθέτου εντύπωση που επικρατεί στους μη γνωρίζοντες πώς λειτουργεί η ομολογιακή αγορά, η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών δεν πραγματοποιείται στην ΗΔΑΤ αλλά over the counter. Διμερή σύμβαση, δηλαδή, μεταξύ αγοραστή και πωλητή με τη μεσολάβηση broker και εκκαθάριση στο Euroclear. Ετσι οι όγκοι των συναλλαγών παραμένουν μεν περιορισμένοι λόγω έλλειψης βάθους της αγοράς (το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που διακρατείται από τον ιδιωτικό τομέα είναι της τάξεως των 35 δισ. ευρώ), αλλά είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που γίνονται ευρύτερα αντιληπτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή