Κανείς πάροχος τηλεπικοινωνιών δεν αναλαμβάνει την κάλυψη των ακριτών

Κανείς πάροχος τηλεπικοινωνιών δεν αναλαμβάνει την κάλυψη των ακριτών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πασχίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να ορίσει τον πάροχο της καθολικής υπηρεσίας στις τηλεπικοινωνίες της ελληνικής αγοράς. Από το 2011 που ο ΟΤΕ έθεσε το θέμα αποζημίωσής του, μέχρι και σήμερα, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Ο ΟΤΕ έχει αποποιηθεί την ευθύνη που τον βάρυνε ως ο κυρίαρχος πάροχος της αγοράς, καθώς οι ανταγωνιστές του δεν συμμετέχουν στο κόστος παροχής της υπηρεσίας.

Η υποχρέωση της καθολικής υπηρεσίας απορρέει από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, η οποία επιβάλλει σε έναν από τους παίκτες της αγοράς να προσφέρει ένα ελάχιστο σετ υπηρεσιών επικοινωνιών σε ολόκληρη την επικράτεια. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετο κόστος, το οποίο θα πρέπει να μοιράζονται όλοι οι πάροχοι, ακόμη και εκείνοι που προτιμούν να δραστηριοποιούνται στα λιγότερο κοστοβόρα αστικά κέντρα, παρά στις αγροτικές και νησιωτικές περιοχές.

Ο ΟΤΕ έχει υπολογίσει το κόστος στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ΕΕΤΤ ωστόσο δεν το έχει αποδεχθεί. Αντίθετα εδώ και δύο χρόνια επιχειρεί να το επιβεβαιώσει μέσω ενός μειοδοτικού διαγωνισμού. Οποιος πάροχος προσφέρει το μικρότερο ποσό θα αναλάβει τη σχετική υποχρέωση. Ο διαγωνισμός θα γίνει με τη διαδικασία υποβολής προσφορών σε πολλαπλούς γύρους. Το τίμημα αυτό θα καθορίσει το κόστος για το μέλλον, ενώ η ΕΕΤΤ θα πρέπει να λάβει μια απόφαση για την αποζημίωση του παρελθόντος. Παρόλο όμως που ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει από το 2014, ακόμη  δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι προθεσμίες παρέρχονται, κυρίως εξαιτίας του ότι  η  ΕΕΤΤ  δεν  ορίζει τιμή  εκκίνησης  του  κόστους  υπηρεσίας στον διαγωνισμό. Η ΕΕΤΤ εκτιμά ότι μπορεί να έρθει κάποιος με μηδενικό τίμημα, πράγμα που πλέον θεωρείται απίθανο. Τόσο ο ΟΤΕ όσο και οι ανταγωνιστές του είναι απίθανο να προσφερθούν αφιλοκερδώς. Την απόφαση αυτή φέρεται να έχουν λάβει οι βασικοί μέτοχοι του ΟΤΕ, Deutsche Telekom και Eλληνικό Δημόσιο. Ο νέος διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε στις 27 Απριλίου 2015, προέβλεπε την υποβολή ενδιαφέροντος μέχρι τις 25 Μαΐου. Χθες όμως η ΕΕΤΤ παρέτεινε την περίοδο κατά ένα μήνα και η υποβολή τελικά θα γίνει στις 26 Ιουνίου 2015. Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή του διαγωνισμού, με τη διαδικασία υποβολής των προσφορών σε γύρους, έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου 2015.

Η αλήθεια είναι ότι η επιβεβαίωση του κόστους της υπηρεσίας δεν θα βάλει σε τόσο μεγάλη δυσκολία τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ. Οι τελευταίοι φυσικά δεν θέλουν να πληρώσουν, παρότι κάτι τέτοιο δεν εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο βάρος γι’ αυτούς. Από την άλλη πλευρά, δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος ειδικά αφού δεν γνωρίζουν πόσο και πότε θα αποζημιωθούν. Σημειώνεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, από το όποιο ποσό καθοριστεί η αξία της καθολικής υπηρεσίας, περίπου τα 2/3 θα αφορούν στον όμιλο ΟΤΕ και μόλις το 1/3 στους υπόλοιπους παρόχους. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το μικρό ποσό, η ΕΕΤΤ φαίνεται να διστάζει να το επιβάλει στην αγορά. Ετσι σήμερα ο ΟΤΕ συνεχίζει την παροχή της καθολικής υπηρεσίας με το «στανιό», κάτι που σίγουρα συνιστά διακριτική μεταχείριση και δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή