Στα αζήτητα η άσκηση δικαιωμάτων των τραπεζών από τους επενδυτές

Στα αζήτητα η άσκηση δικαιωμάτων των τραπεζών από τους επενδυτές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νεκρή» θεωρείται και η τέταρτη περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων των τραπεζών – warrants (έχουν προηγηθεί 3 περίοδοι άσκησης με πενιχρά αποτελέσματα), καθώς η τρέχουσα τιμή των μετοχών είναι κατά πολύ χαμηλότερη των τιμών άσκησης, καθιστώντας ασύμφορη την άσκηση warrants.

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η νέα περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων και οι κάτοχοι των warrants μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να τα ασκήσουν αγοράζοντας τραπεζικές μετοχές. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι παράλογο να προχωρήσει κανείς στην αγορά τραπεζικών μετοχών μέσω άσκησης warrants, καθώς οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι κατά πολύ χαμηλότερες των τιμών αγοράς μέσω των warrants. Στο πλαίσιο αυτό προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται να ασκηθούν σχετικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι δικαιωμάτων της Alpha Bank θα μπορούν μέχρι τις 10 Ιουνίου να αποκτήσουν 7 μετοχές της τράπεζες για κάθε 1 warrant που κατέχουν στην τιμή των 0,4796 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο χθες η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 0,30 ευρώ ή 37,44% χαμηλότερα της τιμής άσκησης του warrant. Με άλλα λόγια, αν ασκήσει κανείς για παράδειγμα 100 warrants θα αποκτήσει 700 μετοχές έναντι 335 ευρώ, ενώ με τα ίδια λεφτά μέσω του Χρηματιστηρίου μπορεί να αποκτήσει 1.115 μετοχές!

Κατά πολύ δυσμενέστερη είναι η εικόνα για τα δικαιώματα της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η απόσταση μεταξύ τρέχουσας τιμής των μετοχών τους και της τιμής άσκησης των δικαιωμάτων είναι πολύ μεγάλη, καθιστώντας απίθανη την επιστροφή των δύο τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια μέσω των warrants.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι δικαιωμάτων της Εθνικής θα μπορούν μέχρι τις 26 Ιουνίου να αποκτήσουν 8 μετοχές της για κάθε 1 warrant που κατέχουν έναντι 4,6761 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε χθες στα 1,17 ευρώ ή κατά 75% χαμηλότερα. Ετσι, αν κάποιος ασκήσει 100 warrants θα αποκτήσει 800 μετοχές καταβάλλοντας συνολικά 3.740 ευρώ, ενώ με τα λεφτά αυτά μπορεί να αγοράσει μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 3.200 μετοχές, δηλαδή τετραπλάσιο αριθμό. Ανάλογη είναι η εικόνα και για την Πειραιώς. Η 4η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων της Πειραιώς ολοκληρώνεται στις 2 Ιουλίου και οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν 4 μετοχές για κάθε warrant που κατέχουν στην τιμή των 1,8530 ευρώ ανά μετοχή. Χθες στο χρηματιστήριο η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα… 0,429 ευρώ ή 76,8% χαμηλότερα από την τιμή άσκησης.

Αν κάποιος προχωρήσει στην άσκηση 100 warrants θα αποκτήσει συνολικά 400 μετοχές καταβάλλοντας 741 ευρώ, ενώ με το ίδιο ποσό μπορεί να αποκτήσει από την αγορά 1.720 μετοχές της τράπεζας!

Τα warrants είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης ως κίνητρο για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Οσοι μετείχαν στις τότε αυξήσεις κεφαλαίου λάμβαναν δωρεάν warrants με τα οποία σε προκαθορισμένες τιμές και χρονοδιάγραμμα μπορούσαν να επαναγοράσουν τις μετοχές που είχε αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τελικό στόχο την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή