Ανάσα στις εγχώριες τράπεζες δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ανάσα στις εγχώριες τράπεζες δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κρίσιμο για τις εγχώριες τράπεζες ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στελέχη του ΕΕΜ ενημέρωσαν τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών ότι δεν σχεδιάζεται καμία αλλαγή στο καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου.

Ετσι οι εγχώριες τράπεζες, στις ενημερώσεις που πραγματοποίησαν σε ξένους επενδυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανατροπών στο καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου. Η ΕΚΤ έχει δεχθεί και αναγνωρίζει εποπτικά μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των τραπεζών ως κεφάλαια για τον υπολογισμό των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Η σχετική δυνατότητα δόθηκε στις τράπεζες έπειτα από νομοθετική παρέμβαση με στόχο την ενίσχυση των ισολογισμών τους, και σχετικούς νόμους εκτός από την Ελλάδα έχουν ψηφίσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η Αναβαλλόμενη Φορολογική Απαίτηση (ΑΦΑ) είναι μια λογιστική πρακτική που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και αφορά όλες τις επιχειρήσεις.

Με την ΑΦΑ μια επιχείρηση έχει τη δυνατότητα, στην περίπτωση που για μία ή περισσότερες χρονιές εμφανίσει ζημίες, να τις συμψηφίσει με κερδοφόρες χρήσεις καταβάλλοντας μικρότερο φόρο από αυτόν που της αναλογεί. Με τη νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίστηκαν για τις τράπεζες ως κεφάλαια μέρος του οφέλους από τους φόρους που δεν θα καταβληθούν και θα συμψηφιστούν με τις ζημίες του PSI. Ετσι μέρος της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, και κατ’ επέκταση της κεφαλαιακής επάρκειας -με βάση την οποία η ΕΚΤ κρίνει αν μια τράπεζα είναι ή δεν είναι βιώσιμη-, αποτελείται από αυτό το, σε μεγάλο βαθμό θεωρητικό, κεφάλαιο.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα για παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου και τις σχετικές νομοθεσίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Οπως είχε γραφτεί, η Κομισιόν θα εξέταζε αν έχει γίνει κατάχρηση της εν λόγω πρακτικής, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι και ο ΕΕΜ θα έκανε σχετική έρευνα. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας, η Goldman Sachs σε ανάλυσή της εκτιμά ότι οι εγχώριες τράπεζες διατηρούν ισχυρό απόθεμα εγγυήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας μέσω του ELA μέχρι 35 δισ. ευρώ.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι το ποσό αυτό, που αποτελεί μαξιλάρι ασφαλείας, θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά αν η ΕΚΤ προχωρούσε σε αύξηση της απομείωσης (haircut) που επιβάλλει στις εγγυήσεις που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα από το ευρωσύστημα.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ την περασμένη Τρίτη, το θέμα του haircut στις ελληνικές εγγυήσεις συζητήθηκε εκ νέου χωρίς ωστόσο να ληφθούν νέες αποφάσεις.

Στην ανάλυση της Goldman Sachs σημειώνεται ότι οι εκροές καταθέσεων αυξήθηκαν στα 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μείωση που συμβαδίζει με την αύξηση του ELA κατά 5,9 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό. Με βάση αυτό, σημειώνει, η αύξηση του ορίου ELA κατά 3,8 δισ. ευρώ από τα τέλη Απριλίου (περιλαμβανομένων των 500 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκαν την περασμένη Τρίτη) δείχνει πως οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν και ενδεχομένως αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή