Πώς το ΓΕΜΗ μείωσε το κόστος των επιχειρήσεων

Πώς το ΓΕΜΗ μείωσε το κόστος των επιχειρήσεων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα τέλη εγγραφής και καταχώρισης στοιχείων και μεταβολών στο εμπορικό μητρώο συγκαταλέγεται πλέον η Ελλάδα, μετά τις αλλαγές που έγιναν το 2014 στη νομοθεσία για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και τα επιμελητήρια. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μία μεγάλη, αν και σχετικά αθόρυβη επανάσταση που συντελέσθηκε, καθώς συρρικνώθηκε δραματικά το κόστος για τις επιχειρήσεις, αλλά και οι χαμένες εργατοώρες, δεδομένου ότι πλέον υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, από φέτος τα τέλη εγγραφής και καταχώρισης αλλά και οι μεταβολές στο ΓΕΜΗ κοστίζουν μόλις 10 ευρώ, ανεξαρτήτως του είδους της επιχείρησης. Μικρότερα τέλη καταχώρισης συναντάμε στην Εσθονία, όπου για τις ατομικές και τις προσωπικές είναι μόλις 4 ευρώ, ενώ για τις κεφαλαιουχικές είναι υψηλότερα, στα 18 ευρώ. Στις χώρες με χαμηλό τέλος εγγραφής στο εμπορικό μητρώο συμπεριλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αυτό επιβάλλεται μόνο στις κεφαλαιουχικές και ανέρχεται σε 15 ευρώ σε περίπτωση που η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά και σε 50 ευρώ όταν αυτή γίνεται έγχαρτα.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται χώρες όπως η Μάλτα, όπου η εγγραφή στο εμπορικό μητρώο κοστίζει από 245 έως 2.250 ευρώ, η Φινλανδία με την εγγραφή στο εμπορικό μητρώο στα 380 ευρώ, ενώ ακόμη και στην Ιρλανδία, χώρα που θεωρήθηκε πολύ φιλική στο επιχειρείν τα προηγούμενα χρόνια, το κόστος εγγραφής ανέρχεται στα 100 ευρώ. Στην Κύπρο προβλέπεται και γρηγορόσημο εγγραφής ύψους 100 ευρώ, πέραν του τέλους εγγραφής που κατ’ ελάχιστο ανέρχεται στα 175 ευρώ. Στη γειτονική Βουλγαρία η εγγραφή μιας κεφαλαιουχικής εταιρείας στο εμπορικό μητρώο κοστίζει από 55 έως 180 ευρώ, περίπου όσο ο βασικός μισθός.

Η κατάργηση της υποχρέωσης των ισολογισμών στον Τύπο και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η δημοσίευσή τους πλέον στο ΓΕΜΗ, όπως και τα υπόλοιπα έγγραφα δημοσιότητας (τροποποιήσεις καταστατικού, ανακοινώσεις γενικών συνελεύσεων, αποφάσεις για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μεταβολές διοικητικών συμβουλίων) οδήγησε επίσης σε δραστικό περιορισμό του κόστους για τις επιχειρήσεις. Το τέλος για κάθε τέτοια καταχώριση ανέρχεται σε μόλις 10 ευρώ, όταν μόνο για μια ΕΠΕ η δημοσίευση ισολογισμού κόστιζε στο ΦΕΚ 147 ευρώ.

Στη Γερμανία η δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων κοστίζει τουλάχιστον 35 ευρώ, στη Γαλλία 13-47 ευρώ, στην Ιταλία 60-90 ευρώ, ενώ στη Μάλτα το κόστος φτάνει ακόμη και τα 1.400 ευρώ.

Βεβαίως, στην Ελλάδα προβλέπεται τέλος τήρησης της μερίδας στο ΓΕΜΗ που ετησίως ανέρχεται από 20 έως 320 ευρώ, αναλόγως της νομικής μορφής της επιχείρησης, κάτι που δεν προβλέπεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ατέλειες, ωστόσο, του ΓΕΜΗ εντοπίζονται σε άλλα σημεία. Ενα από τα κυριότερα που απασχολεί τις επιχειρήσεις, αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, είναι ο έλεγχος των δικαιολογητικών που δεν θεωρείται ακόμη επαρκής και, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσω ανακατανομής και καλύτερης διαχείρισης του προσωπικού στα επιμελητήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή