«Στον αέρα» η επένδυση των fund Sankaty Advisors και Bartons στη Μεβγάλ

«Στον αέρα» η επένδυση των fund Sankaty Advisors και Bartons στη Μεβγάλ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θολό» εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο γύρω από την πολυδιαφημισμένη επένδυση ξένων fund στη «Μεβγάλ». Αν και τις τελευταίες ημέρες έχει φουντώσει η φημολογία ότι το θέμα είναι πλέον τυπικό και ότι τον Ιούλιο θα πέσουν οι υπογραφές, άλλες αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία είναι «στον αέρα», καθώς δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως» όλες οι πιστώτριες τράπεζες της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν κάνει κάποιες συζητήσεις και δεν εμφανίζονται ιδιαιτέρως αρνητικές, όμως η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να είναι αντίθετη με την επένδυση των funds «Sankaty Advisors» (θυγατρική της Bain Capital) και «Bartons» στη «Μεβγάλ». Η αντίθεση αυτή αρκεί όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές έτσι ώστε να μην προχωρήσει τελικά η συμφωνία. Η «Κ» έχει ζητήσει από την Bain Capital να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα που τη θέλουν να έχει επενδύσει στη «Μεβγάλ», χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία απάντηση, πολλώ δε μάλλον καμία επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία.

Στην πορεία προς τη συμφωνία ενδεχομένως να υπάρξει και άλλη εμπλοκή, αυτή τη φορά από τη «Δέλτα Τρόφιμα» (του ομίλου Vivartia), η οποία πέρα από το γεγονός ότι κατέχει το 6,5% της «Μεβγάλ», έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά της διοίκησης της τελευταίας για αθέτηση των όρων του προσυμφώνου, το οποίο είχαν συνυπογράψει την άνοιξη του 2014. Υπενθυμίζεται ότι προσύμφωνο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές τον Απρίλιο του 2014 προέβλεπε την εξαγορά από τη Vivartia του 43% που κατέχουν στη Μεβγάλ οι οικογένειες Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου. Το τίμημα που είχε συμφωνηθεί ήταν 4,5 εκατομμύρια ευρώ και επρόκειτο να καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεων της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ που θα χορηγείτο από τις δανείστριες τράπεζες προς τη Μεβγάλ στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στις οικονομικές καταστάσεις της Vivartia για το 2014 έχει εγγραφεί ως απαίτηση από τη Μεβγάλ το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ.

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί, εξάλλου, το σχέδιο της Μεβγάλ να συστήσει θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό τη μεταβίβαση των εμπορικών σημάτων της και των ονομασιών χώρου Διαδικτύου, διατηρώντας το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης αυτών, σχέδιο το οποίο, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας για το 2014, θα υλοποιηθεί εντός του 2015.

Το 2014, πάντως, έκλεισε για τη Μεβγάλ με σημαντική πτώση τζίρου, αλλά και με αξιοσημείωτη συρρίκνωση των ζημιών. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε το 2014 σε 125,7 εκατ. ευρώ έναντι 143,33 εκατ. ευρώ το 2013, καταγράφοντας πτώση 12,3%. Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 125,82 εκατ. ευρώ έναντι 143,48 εκατ. ευρώ το 2013. Οι καθαρές ζημίες της εταιρείας υποχώρησαν στα 6,09 εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 14,89 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ οι καθαρές ζημίες του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 7,02 εκατ. ευρώ έναντι 15,47 εκατ. ευρώ το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή