Λαφαζάνης: Πιθανόν στα τέλη Ιουνίου οι υπογραφές για τον ρωσικό αγωγό αερίου

Λαφαζάνης: Πιθανόν στα τέλη Ιουνίου οι υπογραφές για τον ρωσικό αγωγό αερίου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη διέλευση των ρωσικών συμφερόντων αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγ. Πετρούπολη, στις 18-20 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από το βήμα της Βουλής. Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να υποστηρίξει τη σύσταση της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» που θα αποτελέσει το όχημα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ο κ. Λαφαζάνης είπε πως οι συνομιλίες για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και πρόσθεσε πως «πιθανολογείται ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί από την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό στην Πετρούπολη». Τόνισε, δε, ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα μετά τη μεταπολίτευση. Μίλησε για μεγάλη κίνηση κεφαλαίων, καθώς πρόκειται για έργο άνω των 2 δισ. ευρώ, που θα διαμορφώσει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στη Μακεδονία. Αναφέρθηκε και στον αγωγό Tap, τονίζοντας ότι προχωράει η κατασκευή του και σημείωσε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για διέλευση και άλλων αγωγών από Ιράν και Τουρκμενιστάν.

Στο μεταξύ, η ρωσική Gazprom πρόκειται να υπογράψει με την Τουρκία, στα τέλη Ιουνίου, τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει πως θέλει να αρχίσει απ’ αυτό τον μήνα την κατασκευή του αγωγού αερίου, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, για να αντισταθμίσει την ξαφνική εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream. Ομως, η διακυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και την Αγκυρα εξακολουθεί να μην έχει μονογραφηθεί, εξαιτίας της δυσκολίας να συμφωνηθούν οι τιμές, σημειώνει ο ρωσικός Τύπος.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είμαστε σύμφωνοι σε όλα, (…) δεν μένει παρά να υπογράψουμε επισήμως με έναν νέο υπουργό ή έναν νέο πρωθυπουργό», που θα διορισθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συνέχισε. Η υπογραφή προβλέπεται να γίνει στα τέλη Ιουνίου, επανέλαβε στη συνέχεια. Ο TurkStream πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η Gazprom υπολογίζει να ανεβάσει τη δυναμικότητά του σε 63 δισ. κυβικά μέτρα, ώστε να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά, επειδή ο ρωσικός όμιλος δεν θέλει να υπογράψει και πάλι συμβόλαιο με την Ουκρανία για τη διαμετακόμιση του αερίου, «όποιοι κι αν είναι οι όροι», μετά την εκπνοή του υφιστάμενου συμβολαίου το 2019, διευκρίνισε ο Μεντβέντεφ. Η Gazprom θέλει, αντίθετα, οι Ευρωπαίοι να κατασκευάσουν μόνοι τους τις υποδομές για να παίρνουν το ρωσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα.

«Η μπάλα είναι στην περιοχή των Ευρωπαίων», επέμεινε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπογράμμισε πως «στα πιο απαισιόδοξα σενάρια» το 2025 η Ευρώπη θα έχει ανάγκη 80 δισ. κυβικά μέτρα επιπλέον απ’ ό,τι σήμερα και πως ενδεχόμενες παραδόσεις φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν την κατανάλωση. Για φέτος, η Gazprom προβλέπει να παραδώσει στην Ευρώπη και στην Τουρκία 153 έως 155 δισ. κυβικά μέτρα, έναντι 147 δισ. πέρυσι, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του κρατικού ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή