Πέντε όμιλοι ελέγχουν πλέον τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο

Πέντε όμιλοι ελέγχουν πλέον τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το κλείσιμο της On Telecoms. Οι τελευταίοι 10.000 πελάτες της εταιρείας θα μετακινηθούν σε άλλους παρόχους της επιλογής τους, όπως επιβάλλουν οι κανόνες ρύθμισης. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ), μετά τη διαγνωσμένη πορεία χρεοκοπίας της επιχείρησης τηλεπικοινωνιών, έδωσε περιθώριο ενός μήνα, προκειμένου οι πελάτες της εταιρείας να μετακινηθούν προς άλλους παρόχους. Το λουκέτο αυτό, δεν έχει σχέση με την τελευταία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην  ελληνική οικονομία. Αντίθετα, η εταιρεία ακολούθησε μια αργή αλλά σταθερή πορεία προς τον «θάνατο», κατά την οποία έχανε πελάτες, μην μπορώντας να επενδύσει περαιτέρω για να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές της. Η απουσία χρηματοδότησης για πολλά χρόνια έφερε τον μαρασμό και εν τέλει το λουκέτο.

Αντίστοιχη πορεία είχαν μια σειρά άλλων επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών (Altec, Lannet κ.ά.) για τους ίδιους λόγους, προ της κρίσης που ενέσκηψε στην Ελλάδα το 2009.

Ετσι, σήμερα οι επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών διαρκώς περιορίζονται. Ενεργές μέχρι τώρα παραμένουν λιγότερες από 10 επιχειρήσεις, που ελέγχονται από πέντε μετόχους (OTE, Vodafone, Wind Hellas, Forthnet και Cyta Hellas). Aκόμη και η Cosmote έχει ουσιαστικά απορροφηθεί από τον ΟΤΕ και αν παραμένει με ξεχωριστό ΑΦΜ αυτό συμβαίνει αποκλειστικά για λόγους ρύθμισης της αγοράς. Ο ΟΤΕ δεν θέλει να φέρει τις δραστηριότητες της κινητής τηλεφωνίας στο εσωτερικό του, δηλαδή σε καθεστώς ρύθμισης που υπόκειται ο ίδιος από την ΕΕΤ&Τ.

Στην επόμενη φάση συγκέντρωσης της αγοράς, αναμένεται οι εταιρείες να μείνουν τρεις, αν όχι λιγότερες. Ηδη η Forthnet κατά 40% ελέγχεται από τις Vodafone-Wind, ενώ και η Cyta Ηellas, βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης μαζί με τη μητρική της. H Forthnet μάλιστα πιθανόν να είχε εξαγοραστεί είτε από τον ΟΤΕ, είτε από τις Vodafone/Wind, αν ο βασικός μέτοχός της, η αραβική Emirates International Telecommunications (EIT), δεν κωλυσιεργούσε το περασμένο καλοκαίρι, αναζητώντας στις διεθνείς αγορές καλύτερες προσφορές. Tώρα το πρόβλημα έχουν κυρίως οι πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες η εταιρεία οφείλει 325 εκατ. ευρώ. Οι τελευταίες έχουν βολιδοσκοπηθεί από τις Vodafone και Wind, για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των δανείων, αλλά οι τράπεζες έχουν αρνηθεί. Σημειώνεται ότι οι πιστώτριες τράπεζες, στη διαδικασία των «τεστ αντοχής (stress tests)» είχαν εντάξει το σύνολο του δανεισμού της Forthnet στα εξυπηρετούμενα δάνεια (performing loans).

Ο δεύτερος υποψήφιος για εξαγορά είναι η Cyta Hellas. Η εταιρεία έχει απορροφήσει κεφάλαια μέχρι σήμερα ύψους 200 εκατ. ευρώ, αλλά όπως αποδεικνύεται συνεχίζει να απαιτεί τη χρηματοδοτική στήριξη της μητρικής εταιρείας. Με άλλα λόγια, η Cyta Hellas αν δεν έχει χρηματοδότη, είναι καταδικασμένη, όπως η On Telecoms. Σίγουρα η μητρική Cyta δεν θα αφήσει να καταρρεύσει η θυγατρική της στην Ελλάδα, αλλά καθώς η ύφεση πιέζει την κυπριακή εταιρεία, αναμφίβολα πιέζει και τη θυγατρική στην Ελλάδα.

H αρχική «προφητεία» επομένως που διατυπώθηκε στο άνοιγμα της αγοράς πριν από 15 χρόνια βγήκε πέρα για πέρα αληθινή. Οι τηλεπικοινωνίες, όντως αποδείχτηκαν μια δραστηριότητα για επιχειρηματίες με πάρα πολύ βαθιές τσέπες και όσοι δεν τις είχαν, τελικά κατέρρευσαν. Στην πράξη η αγορά επιστρέφει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε το 2000, δηλαδή με τρεις παίκτες: τον ΟΤΕ, τη Vodafone και τη Wind Hellas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή