Επιβαρύνσεις από αλλαγές στους όρους των δανείων

Επιβαρύνσεις από αλλαγές στους όρους των δανείων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσοχή στους συνεπείς δανειολήπτες που ξεκινούν να αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες αποπληρωμής των δόσεων να μην προτρέχουν να μπουν σε ρυθμίσεις αλλά και σε επιμηκύνσεις εάν πραγματικά δεν υπάρχει ανάγκη, επισημαίνουν, επιτελικά στελέχη συστημικών τραπεζών που επικοινώνησε η «Κ». Ο αριθμός συνεπών πελατών που μέχρι σήμερα εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους στον τομέα της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης αλλά προσανατολίζονται να προσφύγουν στις τράπεζες για ρυθμίσεις ή επιμήκυνση των δανείων τους δεν είναι αμελητέος. Από αυτούς σημαντικός αριθμός, ενώ έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει έστω και με δυσκολία τις δανειακές του υποχρεώσεις, επιδιώκει ρύθμιση προκειμένου να μειωθεί η δόση του και να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες που «τρέχουν». Υπάρχουν επίσης αρκετοί με πρώιμες δυσκολίες αποπληρωμής που, λόγω των μεγάλων προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί από τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις της πολιτείας, προσανατολίζονται στην καθυστέρηση ώστε να ενταχθούν στις ρυθμίσεις όταν ανακοινωθούν. Οπως όμως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι συνεπείς, επειδή έχουν πάρει δάνειο σε καλύτερες εποχές, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ χαμηλότερα επιτόκια και το όφελός τους αυτό να το χάνουν εάν τροποποιήσουν τα δάνειά τους, θα πρέπει να προσπαθήσουν να συνεχίσουν την αποπληρωμή με τους όρους που έχουν.

Ετσι, για παράδειγμα, ένας συνεπής κερδίζει και μάλιστα πολύ, καθώς για ένα στεγαστικό που έχει λάβει μπορεί να έχει περιθώριο ακόμη και με 1,20%. Εάν προστρέξει όμως σε επιμήκυνση, θα αυξηθεί τουλάχιστον 2% περίπου και εάν διεκδικήσει μια ρύθμιση πάνω από 2,5% και μέχρι και 3,5%, με αποτέλεσμα να καταφέρει από τη μια να μειώσει σημαντικά τη δόση του, αλλά το τελικό κόστος του δανείου θα αυξηθεί σημαντικά.

Αρα όποιος από τους συνεπείς πελάτες καταφέρει, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να μην αλλάξει τους όρους του δανείου του, μπορεί να κερδίσει έμμεσα μέχρι και 285 ευρώ περίπου τον μήνα, σε βάθος χρόνου ολοκλήρωσης του δανείου, σε σχέση με τον συνεπή που θα κάνει επιμήκυνση (το παράδειγμα αφορά στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ). Εάν αποπληρωθεί σε 20 χρόνια, όπως αρχικά συμφωνήθηκε, με επιτόκιο 3% θα έχει δόση 554 ευρώ και το δάνειο θα του στοιχίσει τελικά 133.103 ευρώ εάν γίνει επιμήκυνση με το ίδιο επιτόκιο 3% η δόση θα υποχωρήσει μεν στα 358 ευρώ τον μήνα, αλλά το κόστος θα φθάσει τα 171.000 ευρώ) Εάν πάντως ένας συνεπής πελάτης έχει μια πρόσκαιρη δυσκολία αποπληρωμής προκειμένου να αποφύγει τις δυσμενείς συνέπειες που συνεπάγεται η υπαγωγή σε προγράμματα ρυθμίσεων (όπως η ένταξή του στον «Τειρεσία» με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τον αποκλεισμό από το τραπεζικό σύστημα, κλείσιμο πιστωτικών καρτών κ.λπ.) μπορεί να προσφύγει στις βραχυπρόθεσμες λύσεις ανακούφισης: απαλλαγή κεφαλαίου για περίοδο μέχρι και 48 μήνες, με πληρωμή μόνο τόκων και μείωση της δόσης που μπορεί να ξεπερνάει και το 70%. Το πλεονέκτημα των λύσεων αυτών είναι ότι οι δανειολήπτες δεν μπαίνουν στο «Τειρεσία». Προϋπόθεση είναι η προσκόμιση στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT