80 εκατ. ευρώ την εβδομάδα χάνονται από τις εξαγωγές λόγω capital controls

80 εκατ. ευρώ την εβδομάδα χάνονται από τις εξαγωγές λόγω capital controls

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ θα χάνουν κάθε εβδομάδα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία λόγω των εμποδίων που δημιουργούνται από την τραπεζική αργία και την επιβολή των περιορισμών κεφαλαίων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), αναμένεται να υπάρξουν ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 600 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα. Σε αυτές τις εκτιμήσεις κατέληξε χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΕ κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε, προκειμένου να συζητηθούν οι επιπτώσεις στο εξωτερικό εμπόριο από τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και να αποφασισθεί ποια μέτρα μπορούν να αναληφθούν για να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες.

Μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο εκτιμάται ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά περίπου 7% και οι εισαγωγές κατά 28%. Στην πραγματικότητα αναμένεται αφενός να ανακοπεί η θετική πορεία των εξαγωγών και αφετέρου να εμφανισθούν ελλείψεις, αρχικά σε μηχανήματα και ανταλλακτικά και στη συνέχεια σε νωπά τρόφιμα, κυρίως εισαγόμενα κρέατα και τυροκομικά προϊόντα.

Εκτός από τα εμπόδια που τίθενται από την τραπεζική αργία και τους περιορισμούς κεφαλαίων, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και δύο άλλα προβλήματα. Καταρχάς σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη ξένοι αγοραστές ελληνικών προϊόντων λαμβάνουν προειδοποιήσεις από τις τράπεζές τους ότι τα εμβάσματα που αποστέλλουν στην Ελλάδα προκειμένου να πληρώσουν τους Ελληνες προμηθευτές τους μπορεί να δεσμευθούν, να μην καταλήξουν δηλαδή ποτέ στις επιχειρήσεις, και για τον λόγο αυτό τους ενημερώνουν ότι γι’ αυτή την τραπεζική συναλλαγή αναλαμβάνουν οι ίδιοι τον κίνδυνο και όχι η τράπεζά τους (own risk).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον κλάδο των εξαγωγέων τέτοιες προειδοποιήσεις έχουν γίνει τουλάχιστον σε δύο χώρες και συγκεκριμένα στη Νορβηγία και Κορέα.

Θα πρέπει, πάντως, εδώ να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα κάποιες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ίδιες από τους πελάτες τους να μην τους αποστείλουν εμβάσματα σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό, καθώς φοβούνται για την τύχη αυτών των χρημάτων.

Το άλλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και αναμένεται να πλήξει περαιτέρω τις εισαγωγές είναι ότι στις 30 Ιουνίου έληξε και τυπικά η παροχή εγγυήσεων από τους ξένους κρατικούς οργανισμούς για τις εξαγωγές που κάνουν προς την Ελλάδα επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν όσο το δυνατόν γίνεται τα προβλήματα ο ΠΣΕ προτείνει:

• Θεσμοθέτηση ειδικής επιτροπής που θα εξετάζει τα αιτήματα εξωστρεφών επιχειρήσεων για εμβάσματα και πληρωμές σε κάθε εμπορική τράπεζα της χώρας, ώστε να αποσυμφορηθεί το έργο της πενταμελούς Επιτροπής έγκρισης του ΓΛΚ. Οι προεγκρίσεις των αιτημάτων, να κοινοποιούνται για τυπική έγκριση στην Επιτροπή.

• Εξαίρεση από τις χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου των εμβασμάτων προς την Ελλάδα που αφορούν πληρωμές για εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

• Αξιοποίηση των δομών των εμπορικών τραπεζών, ορίζοντας περιφερειακά συγκεκριμένα υποκαταστήματα, που θα δέχονται την κατάθεση επιταγών από επιχειρήσεις, πιστώνοντας τους σχετικούς εταιρικούς λογαριασμούς, ώστε να διευκολυνθούν στη συνέχεια οι ηλεκτρονικές πληρωμές προς προσωπικό και εγχώριους προμηθευτές.

• Αποστολή επίσημου αιτήματος από το υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, προς την Κομισιόν για νέα παράταση της περιόδου παροχής κρατικών εγγυήσεων προς τους Οργανισμούς Ασφάλισης Πιστώσεων, η οποία έληξε και τυπικά στις 30 Ιουνίου, για την κάλυψη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που εξάγουν προϊόντα στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή