Η ύφεση αποτυπώνεται με μείωση εισαγωγών και εξαγωγών τον Μάιο

Η ύφεση αποτυπώνεται με μείωση εισαγωγών και εξαγωγών τον Μάιο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των εισαγωγών αλλά και των εξαγωγών δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον μήνα Μάιο, στοιχεία που έρχονται να υποδηλώσουν την εικόνα ύφεσης που παρουσιάζει εκ νέου τους τελευταίους μήνες η ελληνική οικονομία. Η μείωση, λοιπόν, του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη όμως είναι η επιβράδυνση της οικονομίας. Οι ίδιοι οι εξαγωγείς, διά της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών, η οποία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να ενταθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η συνολική αξία των εισαγωγών τον Μάιο του 2015 ανήλθε στο ποσό των 3,58 δισ. ευρώ έναντι 4 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2014, παρουσιάζοντας μείωση 10,4%.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8%.

Συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2015 καταγράφεται υποχώρηση των εισαγωγών κατά 5,2%, από τα 19,45 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2014 στα 18,44 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015.

Ανησυχητικά είναι τα νέα, εξάλλου, και από το πεδίο των εξαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ανήλθαν τον Μάιο του 2015 σε αξία στα 2,28 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σύγκριση με τον Μάιο του 2014, κατά 0,02%. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειώσουμε εδώ, όπως επισημαίνει και ο ΠΣΕ σε σχετική ανακοίνωσή του, ότι τον Μάιο οι εξαγωγές είχαν επηρεασθεί και από το προγραμματισμένο «shutdown» (διακοπή λειτουργίας) των ελληνικών διυλιστηρίων. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε τον Μάιο του 2015 κατά 4,9%.

Εκτός του κλάδου των πετρελαιοειδών όπου οι εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένες κατά 7,9%, αρνητικό πρόσημο εμφανίζει και ο κλάδος των πρώτων υλών (-2,8%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι καταγράφουν ως και διψήφιους ρυθμούς ανόδου, με πρωταγωνιστές το ελαιόλαδο (+153,8%), τα ποτά-καπνός (+24,2%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+10,7%).

Συνολικά κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 10,73 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,02% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Παρά την άνοδο ή τουλάχιστον τη στασιμότητα που καταγράφεται στις εξαγωγές τον Μάιο, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις από την τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. «Την πιο κρίσιμη στιγμή της τελευταίας πενταετίας των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής, οι ελληνικές εξαγωγές εξακολουθούν να δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον της χώρας. Τον δρόμο της εξωστρέφειας, των διεθνών συνεργασιών, της εμπιστοσύνης και της δημιουργίας, με πυρήνα την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη ο περιορισμός των ρυθμών αύξησης της συνολικής αξίας των εξαγωγών προκαλεί ανησυχία σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, εντός του τρέχοντος έτους και άρα αγωνία για την επόμενη ημέρα, ειδικά σε περιβάλλον κεφαλαιακών ελέγχων», δήλωσε χθες η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη. Οι εξαγωγείς εκτιμούν, άλλωστε, ότι οι απώλειες εσόδων από τη διατάραξη των εξαγωγικών διαδικασιών ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα. Οι ίδιοι ζητούν, τέλος, για μια ακόμη φορά από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δ. Μάρδα, να θεσπίσει αυτόματο μηχανισμό διεκπεραίωσης συναλλαγών των εξωστρεφών επιχειρήσεων και ρύθμιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις τραπεζικές επιταγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή