ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη Eurobank “περνούν” τα καταστήματα της Alpha Bank στη Βουλγαρία

sti-eurobank-amp-8220-pernoyn-amp-8221-ta-katastimata-tis-alpha-bank-sti-voylgaria-2093756

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες μεταξύ των εγχώριων τραπεζών για την ανατοποθέτηση των δυνάμεών τους στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει με την Κομισιόν. Παρά την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών εξαιτίας της δυστοκίας στη διαπραγμάτευση, οι εγχώριες τράπεζες εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές και προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη, μετά τη νέα συμφωνία, μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι όμιλοι Alpha Bank και Eurobank έχουν συμφωνήσει για την εξαγορά των καταστημάτων της Alpha Bank από τη Eurobank έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ στη Βουλγαρία.  Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη μεταβίβαση των καταστημάτων της Alpha Bank, περίπου 80, στη Eurobank, η οποία διαθέτει δίκτυο 180 καταστημάτων στη γειτονική χώρα. Η συναλλαγή ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα κινήσεων, οι οποίες στοχεύουν στο ότι η κάθε τράπεζα θα επικεντρωθεί στις αγορές όπου διαθέτει ισχυρότερη παρουσία, αποχωρώντας παράλληλα από αγορές με αδύναμη παρουσία. Για σήμερα έχει προγραματιστεί η συνεδρίαση των συμβουλίων των δύο τραπεζών για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Πάντως οι θέσεις των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό είναι επισφαλείς, καθώς η δρομολογούμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου δημιουργεί ισχυρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τους επιτραπεί από τις ευρωπαϊκές αρχές να διατηρήσουν παρουσία στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα πρώτα μηνύματα είναι ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες στο εξωτερικό και να επικεντρωθούν στην εσωτερική αγορά. Σημειώνεται ότι ανάλογη πίεση για την πώληση των θυγατρικών στο εξωτερικό είχε ασκηθεί και μετά το 2012 και τότε οι διοικήσεις των τραπεζών κατόρθωσαν να πείσουν την Κομισιόν για την ανάγκη διατήρησης της παρουσίας τους στην περιοχή. Ωστόσο αυτή τη φορά η θέση τους είναι αποδυναμωμένη και δεδομένου ότι ήδη έχουν λάβει μεγάλη κρατική βοήθεια και πιθανότατα θα λάβουν κι άλλη στο πλαίσιο της νέας ανακεφαλαιοποίησης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουν ξανά την Κομισιόν.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να υποχρεωθούν, την επόμενη διετία, σε δραστική μείωση της παρουσίας τους στο εξωτερικό, ωστόσο αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν θυγατρικές σε κάποιες στρατηγικές αγορές που έχουν ισχυρή παρουσία. Πιέσεις αναμένεται να δεχθεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της θυγατρικής της Finansbank στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι εδώ και πολύ καιρό ασκείται σχετική πίεση στην ΕΤΕ, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Κομισιόν η ΕΤΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση του 40% της Finansbank. Η σχετική συναλλαγή έχει «παγώσει» λόγω των κακών συνθηκών στην τουρκική αγορά. Η επιδείνωση των συνθηκών στην Ελλάδα προκάλεσε συναγερμό στις γειτονικές χώρες για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η ΕΚΤ συνεργάστηκε με τις τοπικές κεντρικές τράπεζες δημιουργώντας «μυστικές πιστωτικές γραμμές» ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μαζικών αναλήψεων σε ελληνικές θυγατρικές στη ΝΑ Ευρώπη.