Το 69% των επιχειρήσεων υπέστη μείωση πωλήσεων λόγω των capital controls

Το 69% των επιχειρήσεων υπέστη μείωση πωλήσεων λόγω των capital controls

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έδρα της στο εξωτερικό σχεδιάζει να μεταφέρει άμεσα σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (23%) προκειμένου να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και να αποφύγει ανάλογες ή πιθανώς και δυσμενέστερες συνέπειες στο μέλλον. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από έρευνα που διενήργησε η Endeavour Greece σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους στο διάστημα 13 έως 17 Ιουλίου 2015. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το 13% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν απάντησε ότι ήδη έχει μεταφέρει την έδρα του εκτός Ελλάδος. Το δείγμα μπορεί να είναι μικρό, είναι όμως ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο και έρχεται ως συνέχεια των καταγγελιών που έγιναν μες στο Σαββατοκύριακο περί ύπαρξης 60.000 αιτήσεων για μεταφορά έδρας επιχειρήσεων εκτός ελληνικών συνόρων.

Για να αντιληφθεί κανείς το βάρος της αβεβαιότητας στο οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί η αγορά, αρκεί να πούμε ότι σύμφωνα με την έρευνα το 54% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα γίνει «κούρεμα» στις καταθέσεις με το 22% εξ αυτών να εκφράζει την άποψη ότι το «κούρεμα» θα είναι άνω του 25%. Επιπλέον, το 73% προβλέπει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα διαρκέσουν πάνω από 4 μήνες, με το 44% να εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν τους δέκα μήνες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η λειτουργία του 58% των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί πολύ ή πάρα πολύ από τους περιορισμούς στις διεθνείς συναλλαγές, καθώς σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί να εισάγει πρώτες ύλες ή να αξιοποιήσει υπηρεσίες και υποδομές του εξωτερικού. Ενα 36% δήλωσε ότι επηρεάστηκε λίγο, ενώ ανεπηρέαστη έμεινε η λειτουργία μόλις για το 6% των επιχειρήσεων. Η επιβολή περιορισμού στις αναλήψεις μετρητών έχει επίσης δημιουργήσει προβλήματα αν και σε ελαφρά μικρότερο βαθμό.

Λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, το 69% των επιχειρήσεων υπέστη σημαντική μείωση πωλήσεων, με το 18% των επιχειρήσεων να αναφέρει πτώση μεγαλύτερη του 50%. Το 27% των επιχειρήσεων δε σημείωσε καμία μεταβολή στις πωλήσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ένα 4% που ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ολα τα παραπάνω, βεβαίως, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ντόμινο στην αγορά, καθώς οι επιχειρηματίες για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας έλαβαν μέτρα όπως η καθυστέρηση της πληρωμής των προμηθευτών τους (σε ποσοστό 45%) και σε λιγότερες περιπτώσεις και τη μισθοδοσία (3%), η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όπως για παράδειγμα των δαπανών για ενέργειες μάρκετινγκ (28%), η μείωση μισθών και η μείωση ή ακόμη και η διακοπή της παραγωγής (το 11% απάντησε ότι ακολούθησε αυτή την πρακτική), ενώ μία στις δέκα επιχειρήσεις προχώρησε ακόμη και σε απολύσεις (10%).

Ο φόβος από την άλλη για «κούρεμα» των καταθέσεων ή ακόμη και για μετάβαση στη δραχμή οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στο να ακολουθήσουν εντελώς αντίθετες πρακτικές από τις παραπάνω. Για παράδειγμα το 40% των επιχειρήσεων προχώρησε σε αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεών του προς τους προμηθευτές, ενώ το 46% προπλήρωσε τους μισθούς στους εργαζόμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή