Aύξηση κερδών κατά 79% για 59 εισηγμένες το πρώτο εξάμηνο

Aύξηση κερδών κατά 79% για 59 εισηγμένες το πρώτο εξάμηνο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μαγική εικόνα, που αποκρύπτει τη βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας που επέφεραν τα capital controls, χαρακτηρίζουν κύκλοι της αγοράς αλλά και διοικήσεις επιχειρήσεων τα στοιχεία εξαμήνου όσων εισηγμένων ομίλων είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής και πριν από το κλείσιμο της αγοράς. Και αυτό διότι η αύξηση κερδοφορίας που καταγράφεται συνολικά, καθώς και ο σταθερός κύκλος εργασιών δεν αναμένεται να συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο, όπως αναφέρουν και στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές πολλές επιχειρήσεις. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα των τραπεζών. «Το πρώτο δείγμα που αφορά το 27% των εισηγμένων εταιρειών είναι, ως είθισται, όμιλοι με αποτελέσματα τριμήνου που κινούνται σε θετικότερους ρυθμούς από το σύνολο της αγοράς», επισημαίνει στην «Κ» ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της εταιρείας Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων του δείγματος αυτού αποτελεσμάτων, το οποίο απαρτίζεται από 59 εισηγμένες, η καθαρή τους κερδοφορία αυξήθηκε αθροιστικά κατά 79% στα 775 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών τους διαμορφώθηκε μόλις 3,5% χαμηλότερα από ό,τι το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, και συγκεκριμένα στα 24,459 δισ. ευρώ. Το 66% εξ αυτών των εισηγμένων εμφανίζονται κερδοφόρες και το 34% ζημιογόνες, ενώ σε κέρδη από ζημίες πέρασαν 8 και σε ζημίες από κέρδη 3.

Η αύξηση της καθαρής κερδοφορίας που εμφανίζουν προέρχεται από μια σειρά επιμέρους παραγόντων. Καταρχάς, στην εξαιρετική εικόνα κλάδου των διυλιστηρίων, τα οποία συνεισφέρουν το 26% των συνολικών κερδών του δείγματος. Η επίδοση αποδίδεται, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη, στις εξαιρετικές συνθήκες που επικράτησαν στο δεύτερο τρίμηνο στη διαμόρφωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης και στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση, μεταξύ άλλων και λόγω και των αυξημένων τουριστικών αφίξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στο τρίμηνο όσο και στο εξάμηνο της Motor oil παρατηρούνται ιστορικά υψηλές επιδόσεις σε λειτουργικά και καθαρά κέρδη, ενώ θετική είναι η εικόνα και από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακόμη, στη βελτίωση της κερδοφορίας των πρώτων 59 ανακοινωθέντων αποτελεσμάτων συνέβαλε το χαμηλό ενεργειακό κόστος λόγω της υποχώρησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. «Εταιρείες με υψηλό δείκτη ενεργειακής εξάρτησης, όπως οι ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ και άλλες, ή με αυξημένη έκθεση του κόστους πωληθέντων σε μεταφορές, όπως έχουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, εμφάνισαν υψηλότερη κερδοφορία ή περιόρισαν τις ζημιές τους», επισημαίνει η Beta. Επίσης θετικό ήταν συχνά το αποτέλεσμα και λόγω της συνέχισης των εξαγωγικών προσπαθειών ή της διεύρυνσης των πωλήσεων στο εξωτερικό από αριθμό εταιρειών που έχει εγκαταστήσει μηχανισμούς εκτός Ελλάδας, μεταξύ των οποίων αναφέρονται οι Τιτάν, FF Group, Κυριακίδης, Πλαστικά Θράκης, Κορρές, ΕΛΒΑΛ, ΜΕΤΚΑ και άλλες.

Τέλος, θετικό ρόλο διαδραμάτισε και η έκτακτη αύξηση της εγχώριας ζήτησης λόγω και του τουρισμού, όπως αυτή αποτυπώθηκε, άλλωστε, και στα απροσδόκητα υψηλά μεγέθη του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο (+1,7%), που ευνόησε περισσότερο το λιανικό εμπόριο αλλά και εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή