Από ουραγοί, πρωταθλητές στην πληροφορική

Από ουραγοί, πρωταθλητές στην πληροφορική

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι… Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να ισχύει για τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής. Μετοχές που στις εποχές δόξας του χρηματιστηρίου είχαν τη μικρότερη ζήτηση, σήμερα βρίσκονται σχετικά ψηλά στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων τόσο του κλάδου όσο και του Χρηματιστηρίου συνολικά.

Η Πλαίσιο Computers, έπειτα από πολλά χρόνια που βρισκόταν στα αζήτητα, σήμερα είναι 41η από άποψη κεφαλαιοποίησης μεταξύ όλων των επιχειρήσεων με μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α. και πρώτη μεταξύ των εισηγμένων επιχειρήσεων του κλάδου πληροφορικής.

Η χρηματιστηριακή αξία της σήμερα ξεπερνά εκείνες μεγάλων ονομάτων του παρελθόντος, όπως οι όμιλοι Intracom και Quest. Η Πλαίσιο Computers θεωρείται ότι διαθέτει ένα επιτυχημένο μοντέλο, το οποίο δεν κατάφεραν να «χτυπήσουν» ούτε οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Media Markt κ.ά.

Επίσης, δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση μεταξύ των εταιρειών του κλάδου είναι η MLS Πληροφορική. Η εταιρεία αυτή, παρουσιάζοντας μια απίθανη προσαρμοστικότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα εμφανίζει μια αξιοσημείωτη κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε να επιβιώσει μέχρι σήμερα κατασκευάζοντας και πουλώντας «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές ανταγωνιζόμενη «θηρία» όπως η Apple και η Samsung στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια επιχειρεί την επέκτασή της στο εξωτερικό προσφέροντας χαμηλού κόστους «έξυπνα» τηλέφωνα και ταμπλέτες.

Οι δύο «μεγάλοι» της πληροφορικής στο Χ.Α., Πλαίσιο και MLS, σύμφωνα με το προχθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, κατέχουν το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του κλάδου. Και αν σε αυτήν προστεθούν οι κεφαλαιοποιήσεις των δύο επόμενων σε χρηματιστηριακή αξία επιχειρήσεων (Intracom, Quest), τότε οι τέσσερις μεγάλοι κατέχουν το 80% της κεφαλαιοποίησης του κλάδου. Συνολικά στο Χ.Α. διαπραγματεύονται 18 μετοχές εταιρειών τεχνολογίας, εκ των οποίων –σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν– μόνον οι τέσσερις εμφανίζουν αξιόλογη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό. Οι υπόλοιπες παρουσιάζουν χαμηλή εμπορευσιμότητα, αρκετές διαπραγματεύονται υπό καθεστώς επιτήρησης ενώ δύο από αυτές οδεύουν προς διαγραφή (Compucon, Marac).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή