Κατήγγειλαν τον διαγωνισμό της Digea, αλλά τον υιοθέτησαν για τη «νέα» ΕΡΤ

Κατήγγειλαν τον διαγωνισμό της Digea, αλλά τον υιοθέτησαν για τη «νέα» ΕΡΤ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». H ρήση αυτή ταιριάζει στην απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) και στην απελθούσα κυβέρνηση. Η τελευταία είχε ξεσηκώσει τον κόσμο σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης της Digea, ενώ ο πολυσχιδής αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ. Σπίρτζης είχε φτάσει μέχρι και στον εισαγγελέα για την ίδια υπόθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η αδειοδότηση της Digea όσο και η ανάπτυξη του δικτύου της στήθηκαν σκανδαλωδώς. Λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών, ωστόσο, η ΕΡΤ δημοσιοποίησε τον δικό της διαγωνισμό ανάπτυξης του ιδιόκτητου δικτύου ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, η νέα ΕΡΤ βασίζεται στην ΚΥΑ 42800 του 2012, προκειμένου να κάνει την ανάπτυξη του δικτύου της. Πρόκειται για την ίδια απόφαση με βάση την οποία έγινε η ανάπτυξη του δικτύου της Digea. Η ίδια εφαρμογή της ΚΥΑ, κατά τον κ. Σπίρτζη, ήταν σκανδαλώδης, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν για τη νέα ΕΡΤ. Μάλιστα, η ΕΡΤ, με βάση τον διαγωνισμό και τη σχετική απόφαση, αποδέχεται το δίκτυο των 157 σημείων, τον επονομαζόμενο χάρτη «Καψάλη», και όχι των 275 σημείων, τον επονομαζόμενο χάρτη «Κανάτα», από το όνομα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που τον συνέταξε.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, η κυβέρνηση Σαμαρά παρανόμως υιοθέτησε τον χάρτη «Καψάλη» και όχι του Κανάτα, προκειμένου να διευκολύνει την Digea ώστε η ίδια, πιο γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος, αφού θα τοποθετούσε λιγότερους πομπούς, να αναπτύξει το δίκτυό της. Γι’ αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό του τέως αν. υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, σήμερα υφίσταται πλημμελής γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη της Digea, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Μάλιστα ο ίδιος ξεσήκωνε βουλευτές και δημάρχους που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν στις «παρανομίες» και φυσικά στην πλημμελή κάλυψη της χώρας, η οποία, αντί να βλέπει ελληνικά κανάλια, βλέπει βουλγαρικά και τούρκικα. Με βάση όμως τον νέο διαγωνισμό που προκήρυξε η νέα ΕΡΤ, η … πλημμελής κάλυψη της Digea θα επαναληφθεί.

Οι άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν και άλλα παράξενα στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Για παράδειγμα, ο κ. Σπίρτζης διαπρυσίως διακήρυττε ότι, επειδή στον διαγωνισμό αδειοδότησης της Digea υπήρχε μόνον ένας ενδιαφερόμενος, ο διαγωνισμός θα έπρεπε να ακυρωθεί από την ΕΕΤΤ. Ωστόσο, στον διαγωνισμό της ΕΡΤ δεν περιέχεται μια αντίστοιχη ρήτρα. Ετσι, η δημόσια τηλεόραση μπορεί να κατακυρώσει τον διαγωνισμό σε έναν και μοναδικό υποψήφιο, κάτι το οποίο ωστόσο ήταν «παράνομο» για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ακόμη στον διαγωνισμό της Digea, ο ρυθμιστής όρισε 315 ημέρες για την υλοποίηση του δικτύου. Η διάταξη αυτή φάνηκε εκ νέου φωτογραφική στον πρώην αν. υπουργό, καθώς παρείχε μικρό χρονικό περιθώριο. Ουσιαστική επιδίωξη με τον όρο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, ήταν ο εξοστρακισμός των άλλων ενδιαφερομένων, πλην Digea. Στον διαγωνισμό της νέας ΕΡΤ, ο προτιμητέος προμηθευτής έχει οριστεί να αναπτύξει το δίκτυό του στο 1/6 του χρόνου, δηλαδή σε μόλις 90 ημέρες.

Τέλος, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός που έβγαλε στο τέλος Αυγούστου η ΕΡΤ είναι ο ίδιος που σκόπευε να βγάλει η προηγούμενη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, επί Αντώνη Μακρυδημήτρη. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έχει το ίδιο τίμημα με τον προηγούμενο, περίπου 6,7 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ), αλλά τόσο η αιτούμενη ισχύς των πομπών εκτιμάται σε 40% μικρότερη όσο και ο αιτούμενος αριθμός των προς προμήθεια πομπών είναι μικρότερος, 320 αντί 335.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT