Τα capital controls έπληξαν κυρίως τις ΜμΕ

Τα capital controls έπληξαν κυρίως τις ΜμΕ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυόμισι μήνες μετά το «κλείσιμο» των τραπεζών, με την ειδική τραπεζική αργία και την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, η κατάσταση στην τραπεζική αγορά έχει ομαλοποιηθεί, ωστόσο τα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες, παραμένουν σημαντικά.

Αν και τις τελευταίες εβδομάδες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες έχει χαλαρώσει σημαντικά τους περιορισμούς ώστε να διευκολύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την έγκαιρη διεκπεραίωση των εμπορικών συναλλαγών, ωστόσο η κατάσταση απέχει πολύ από την κανονικότητα.

Προπληρωμή

Λόγω του αυξημένου κινδύνου της χώρας, πολύ συχνά πλέον απαιτείται η προπληρωμή του εμπορεύματος πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους που προκαλείται από την προπληρωμή των εμπορευμάτων αναγκάζονται να προχωρούν σε αύξηση του ύψους των παραγγελιών προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος. Παράλληλα λόγω των capital controls, σημειώνονται καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συναλλαγών με κίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις να καταστήσουν άχρηστη την ετεροχρονισμένη παραλαβή του εμπορεύματος, προκαλώντας όχι μόνο οικονομική ζημιά αλλά και «απώλεια φήμης» για την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Καλαντώνη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, το πλήγμα που προκαλούν κεφαλαιακοί περιορισμοί «είναι μεγαλύτερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα, αλλά ούτε και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να προβαίνουν σε συχνότερες εισαγωγές μικρότερων ποσοτήτων εμπορεύματος, ενίοτε δε και σε υψηλότερες τιμές». «Η μη έγκαιρη διεκπεραίωση των εισαγωγών», τονίζει, «έχει συχνά επιπτώσεις και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς πολλές από αυτές εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό που είναι αναγκαίες για την παραγωγή των προϊόντων τους. Ετσι, το πρόβλημα επεκτείνεται και στις εξαγωγές, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη υψηλό εμπορικό έλλειμμα της χώρας».

Για την αντιμετώπιση των αναγκών των επιχειρήσεων οι τράπεζες έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τις σχετικές υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και τις εσωτερικές διαδικασίες ώστε τα αιτήματα να ικανοποιούνται το ταχύτερο.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, με τις βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις εσωτερικές διαδικασίες και τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί, όλα τα αιτήματα ύψους μέχρι και 10.000 ευρώ υλοποιούνται εντός 2 ημερών, ενώ το 60% των σχετικών αιτημάτων διεκπεραιώνονται την ίδια ημέρα.

Επιτροπή Εγκρίσεως

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, κατά το διάστημα 29 Ιουνίου μέχρι 18 Αυγούστου εγκρίθηκαν συναλλαγές επιχειρήσεων στο εξωτερικό συνολικού ύψους 2,97 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 725 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη διατραπεζική αγορά, τα 702 εκατ. ευρώ την ενέργεια, τα 296 εκατ. ευρώ τα τρόφιμα, τα 152 εκατ. ευρώ φαρμακευτικά προϊόντα και τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ αφορούσαν άλλους τομείς, όπως δαπάνες αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών, εισαγωγές πρώτων υλών, αυτοκινήτων, ένδυση – υπόδηση, είδη καπνού, παιχνίδι, βιβλία κ.ά.

Συνολικά υποβλήθηκαν στην επιτροπή 10.331 αιτήματα για έγκριση χρηματοδότησης εκ των οποίων εγκρίθηκαν τα 8.509 αιτήματα, απορρίφθηκαν 332, ανακλήθηκαν 373, ενώ για 579 απαιτείται πρόσθετη επεξεργασία. Από τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν, 1.293 αφορούσαν αιτήματα για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ και 1.195 αιτήσεις ποσά κάτω των 150.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά την τρίτη εβδομάδα των περιορισμών τα ημερήσια αιτήματα σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ εγκρίθηκαν αιτήματα ύψους ανάλογου αυτού που εγκρίθηκαν συνολικά κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή