Τα απορρίμματα της Σόφιας διαχειρίζεται η ελληνική κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – Ηλέκτωρ

Τα απορρίμματα της Σόφιας διαχειρίζεται η ελληνική κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – Ηλέκτωρ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣOΦΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Μια νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με «ελληνικό χρώμα» εγκαινιάστηκε στη Σόφια. Η μονάδα, που θα εξυπηρετήσει το σύνολο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – Ηλέκτωρ μέσα σε διάστημα 21 μηνών, χρόνο-ρεκόρ για τέτοιου είδους έργα. Πάντως, η λύση που επελέγη στη Σόφια είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που θα εφαρμόσει η ίδια κοινοπραξία στη Δυτική Μακεδονία.

Η εγκατάσταση εγκαινιάστηκε το πρωί της Δευτέρας, παρουσία του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και πλήθους Βουλγάρων επισήμων αλλά και Ελλήνων καλεσμένων, όπως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Γιώργος Κρεμλής, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Λεωνίδας Μπόμπολας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Το έργο κόστισε 91 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του καλύφθηκε από το ΕΣΠΑ (70%) και κεφάλαια της ΕΤΕπ (30%).

Η μονάδα, που βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών από το κέντρο της Σόφιας, θα εξυπηρετήσει το σύνολο του δήμου (1,2 εκατ. κάτοικοι) και έχει δυναμικότητα 410.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Το έργο περιλαμβάνει μονάδα μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας, καθώς και ΧΥΤΥ στον οποίο θα καταλήγει το 19% των απορριμμάτων.

Οι διαφορές, βέβαια, στη φιλοσοφία της μονάδας είναι αξιοσημείωτες, σε σχέση με τις λύσεις που προωθούνται στη χώρα μας. Η μονάδα της Σόφιας (την οποία θα διαχειρίζεται για το πρώτο έτος η Ηλέκτωρ) θα δέχεται σύμμεικτα αστικά απορρίμματα, τα οποία έπειτα από διαλογή και επεξεργασία θα μετατρέπονται σε δευτερογενές καύσιμο (SRF). Η λύση αυτή επελέγη από τον δήμο, καθώς η Σόφια διαθέτει δίκτυο τηλεθέρμανσης, το οποίο θα απορροφήσει το σύνολο του παραγόμενου SRF. Η… βαλκανικού τύπου λεπτομέρεια είναι ότι το εργοστάσιο καύσης του SRF δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί (ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη) και μέχρι να ολοκληρωθεί, το καύσιμο θα οδηγείται για καύση σε βιομηχανικές μονάδες, ή θα αποθηκεύεται. Το ποσοστό των ανακυκλούμενων είναι εξαιρετικά μικρό (4%, με δυνατότητα να ανέβει έως το 10%), καθώς για την Ε.Ε. η καύση απορριμμάτων για την τηλεθέρμανση της Σόφιας θεωρείται ενεργειακή αξιοποίηση, επομένως είναι συμβατή με την ιεραρχική κλίμακα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απορρίμματα.

Πρόκειται για την τέταρτη μονάδα που κατασκεύασε ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην περιοχή (δύο στην Κροατία και μία στην Κύπρο). Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – Ηλέκτωρ έχει αναλάβει μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, έργο που βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδότησης. Η προτεραιότητα βέβαια εκεί θα είναι η ανακύκλωση των υλικών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT