Απώλεια εσόδων και νόθευση ανταγωνισμού από την παράνομη διακίνηση οπωροκηπευτικών

Απώλεια εσόδων και νόθευση ανταγωνισμού από την παράνομη διακίνηση οπωροκηπευτικών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν γίνεται μόνο εντός Ελλάδας παράνομη διακίνηση οπωροκηπευτικών. Φεύγουν φορτωμένες με εμπόρευμα χωρίς παραστατικά ολόκληρες νταλίκες για το εξωτερικό, κυρίως για τη Βουλγαρία». Πρόκειται για διαπίστωση στην οποία προβαίνει υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, τονίζοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θεωρείται μείζον για την κυβέρνηση και ειδικά σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της για το εμπόριο και τον υγιή ανταγωνισμό. Οπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή που ασχολούνται με το ζήτημα και βρίσκονται σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, η παράνομη διακίνηση οπωροκηπευτικών συνεπάγεται φοροδιαφυγή, αρνητικές επιπτώσεις στο νόμιμο εμπόριο, καθώς πρόκειται επί της ουσίας για αθέμιτο ανταγωνισμό, απουσία ελέγχου για την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων, ενώ παράλληλα συντηρεί ένα κύμα γενικευμένης παρανομίας. Τα μέτρα για την καταπολέμηση του παραπάνω φαινομένου, τα οποία εξετάζονται παράλληλα αλλά και σε συνάρτηση με το σχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτών, είναι τα ακόλουθα:

• Εισαγωγή ενός ενιαίου πλαισίου φορολογικών διατάξεων για τις γεωργικές επιχειρήσεις και τα γεωργικά εισοδήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την τήρηση βιβλίων. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος απαλλάσσονται της τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων και φορολογούνται με αντικειμενικό τρόπο. Οταν δε πωλούν τα προϊόντα, υπόχρεοι έκδοσης τιμολογίου αγοράς αγροτικών προϊόντων είναι οι επιχειρήσεις που αγοράζουν απευθείας τα προϊόντα από τους παραγωγούς, ενώ οι τελευταίοι μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια πώλησης για το σύνολο της παραγωγής τους. Η πρακτική αυτή οδηγεί συχνά στο εξής: οι έμποροι εμφανίζονται να αγοράζουν σε υψηλότερη τιμή από την πραγματική, με συνέπεια ο παραγωγός να ωφελείται από τη μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ και ο έμπορος να έχει υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

• Χορήγηση προσωρινής άδειας εργασίας, χωρίς να απαιτείται άδεια παραμονής για τους αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Οι αμοιβές προς τους εργάτες θα περνούν στα έξοδα του αγρότη ή της αγροτικής επιχείρησης, έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο να δηλώνονται αυτοί και να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο η «μαύρη» εργασία. Οι εργάτες θα αμείβονται με εργόσημο, κάτι που συνεπάγεται και ασφαλιστικά έσοδα από τις εισφορές.

• Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στις αγροτικές εισροές (αγροτικά εφόδια, σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά.). Το παραπάνω μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων για όλους τους αγρότες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την απώλεια φορολογικών εσόδων και τη νόθευση του ανταγωνισμού που προκαλεί η παράνομη διακίνηση οπωροκηπευτικών, οι παρεκκλίσεις που το ίδιο το φορολογικό σύστημα επιτρέπει οδηγούν και σε αυξήσεις στις τιμές λιανικής των προϊόντων, οδηγούν στο περίφημο άνοιγμα της «ψαλίδας» των τιμών από το χωράφι στο ράφι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή