Χαμηλώνει ο πήχυς για την ανακεφαλαιοποίηση

Χαμηλώνει ο πήχυς για την ανακεφαλαιοποίηση

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο οι ιδιώτες να καλύψουν μέρος των κεφαλαιακών αναγκών φαίνεται ότι εξετάζουν οι ευρωπαϊκές αρχές, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, θα μειώσει αισθητά το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να επενδύσουν οι ιδιώτες, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες οι τράπεζες να παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια.

Την πρόταση αυτή αναμένεται να υποστηρίξουν και οι επιτελείς των εγχώριων τραπεζών που βρίσκονται στη Φρανκφούρτη, οι οποίοι σήμερα και αύριο θα έχουν συναντήσεις με τεχνοκράτες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για το stress test.

Μέχρι τώρα η βασική ιδέα ήταν οι ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών, όπως θα διαμορφωθεί από το βασικό σενάριο του stress test και το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των δανείων (Asset Quality Review – AQR), ώστε οι τράπεζες να παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια. Οι ιδιώτες δεν θα είχαν υποχρέωση να καλύψουν το ποσό του δυσμενούς σεναρίου, το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω ειδικών χρηματοοικονομικών εργαλείων με τη συνδρομή του ΤΧΣ. Με τη νέα πρόταση που συζητείται, να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες να καλύψουν το σημαντικότερο, π.χ. τα 2/3, αλλά όχι το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών όπως θα διαμορφωθούν από το AQR και το βασικό σενάριο. Δηλαδή, μπορεί να καλυφθεί με άλλα εργαλεία και το 1/3 του βασικού εκτός από το ποσό του δυσμενούς σεναρίου. Εάν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να καταφέρουν οι τράπεζες να εξασφαλίσουν την ιδιωτική συμμετοχή.

Σε συνέντευξή της η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, εκτίμησε ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες σε γενικές γραμμές είναι υγιείς.

Οπως έχει γράψει η «Κ», στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών υπάρχουν δύο αντίθετες τάσεις μεταξύ των θεσμών. Από τη μια πλευρά υπάρχει μια ισχυρή τάση που θεωρεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί ιδιωτική συμμετοχή για να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας και η λειτουργία των τραπεζών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια εξίσου ισχυρή τάση που προκρίνει την πλήρη «κρατικοποίηση», ώστε να απορροφηθεί το σύνολο των 25 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα και να θωρακιστούν «μια και καλή» οι εγχώριες τράπεζες.

Στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα και αύριο στελέχη των εγχώριων τραπεζών με τις ευρωπαϊκές αρχές δεν πρόκειται να τους δοθούν νούμερα, ωστόσο η περιγραφή των τεχνικών παραμέτρων (όπως για παράδειγμα το πού θα καθοριστούν τα ελάχιστα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας) και των μακροοικονομικών παραδοχών της άσκησης θα επιτρέψει στις τράπεζες να σχηματίσουν μια καλή εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα. Εχοντας μια σαφή εικόνα για το αν το αποτέλεσμα θα είναι αυστηρό ή πιο ήπιο, οι τράπεζες θα μπορέσουν να οριστικοποιήσουν τον σχεδιασμό τους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προσέλκυση επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές παραμέτρους η ΕΚΤ φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) στο 9,5% για το βασικό σενάριο, και στο 8% όσον αφορά το δυσμενές σενάριο. Πρόκειται για το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να διαθέτει μια τράπεζα προκειμένου να περάσει με επιτυχία την άσκηση.

Σε περίπτωση που μια τράπεζα εμφανίζει μικρότερους δείκτες, θα πρέπει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της τόσο ώστε να ανταποκριθεί στο όριο του 9,5% και 8%, αντίστοιχα. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες και είναι χαρακτηριστικό ότι στα πανευρωπαϊκά stress tests που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, το όριο ήταν στο 8% για το βασικό σενάριο και 5,5% για το δυσμενές. Τα τελικά αποτελέσματα του stress test αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και εν συνεχεία οι τράπεζες θα έχουν περίπου ένα μήνα για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή