«Κλειδώνει» ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης

«Κλειδώνει» ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να «κλειδώσει» το τελικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών μετά την οριστικοποίηση όλων των παραμέτρων και των τεχνικών παραδοχών του stress test. Μέχρι τότε αναμένονται πολλές διαβουλεύσεις και συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ευρωπαϊκών αρχών. Χθες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στελεχών των εγχώριων τραπεζών με τους επιτελείς του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για την πρόοδο του stress test, χωρίς όμως να συζητηθούν πολλές λεπτομέρειες, πολύ περισσότερο συγκεκριμένα νούμερα. Ωστόσο συζητήθηκαν αρκετές τεχνικές πτυχές της άσκησης που επιτρέπει στις τράπεζες να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για την κατεύθυνσή της. Η γενική αίσθηση είναι ότι τα νούμερα δεν θα είναι μη διαχειρίσιμα, δημιουργώντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία στα επιτελεία των τραπεζών.

Σύμφωνα με αναλυτές, η τρέχουσα αξιολόγηση πραγματοποιείται σε ένα πολύ δυσμενέστερο περιβάλλον σε σχέση με την αξιολόγηση του 2014, καθώς η εκτίμηση των θεσμών είναι ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,3% το 2015 και κατά 1,3% το 2016, ενώ το 2017 θα ανακάμψει με +2,7%. Η αρνητική πορεία της οικονομίας, που είναι το βασικό σενάριο, επιδεινώνει την κατάσταση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, με τελικό αποτέλεσμα τη διόγκωση των κεφαλαιακών αναγκών. Οπως εκτιμούν, το τελικό ύψος των αναγκών που θα κληθούν να καλύψουν οι ιδιώτες επενδυτές θα εξαρτηθεί κυρίως από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων δανείων, διαδικασία γνωστή ως AQR (η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο) και από το πού θα τεθεί το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας που θα πρέπει να διαθέτει μια τράπεζα, προκειμένου να θεωρηθεί ότι πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία. Στο σκέλος αυτό, τα νέα δεν είναι θετικά για τις εγχώριες τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) μεταξύ 10,5% και 9,5% όσον αφορά το βασικό σενάριο, και στο 8% όσον αφορά το δυσμενές σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης εισέρχεται στην τελική ευθεία, ενώ την ερχόμενη Τρίτη 20 Οκτωβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση.

Δημόσια προσφορά της Πειραιώς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια των τραπεζών για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Χθες η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε προαιρετική δημόσια προσφορά στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης όσο και ομολόγων υψηλής διαβάθμισης. Ανάλογη κίνηση ετοιμάζουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες. Με την πρόταση η Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα στους ομολογιούχους είτε να πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν με ένα μεγάλο discount στην ονομαστική τους αξία, είτε να τα ανταλλάξουν στο σύνολο της αξίας τους με μετοχές. Σημειώνεται ότι ήδη τα ομόλογα αυτά, τόσο τα μειωμένης εξασφάλισης όσο και τα υψηλής διαβάθμισης, διαπραγματεύονται σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας (τα μειωμένης στο 15% της αξίας τους και τα υψηλής στο 50%). Με την κίνηση αυτή η Πειραιώς θα ενισχύσει έμμεσα την κεφαλαιακή της βάση. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια τότε οι μέτοχοι μειωμένης εξασφάλισης θα υποστούν bail in.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή