Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με στόχο τα 2,1 δισ.

Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με στόχο τα 2,1 δισ.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών όπως διαμορφώθηκαν με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test (2,1 δισ. ευρώ) έθεσε ως στόχο η διοίκηση της Eurobank. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και θα κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας έχει αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα στους υφισταμένους μετόχους.

Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φωκίων Καραβίας, με αφετηρία τη θετική επίδοση της τράπεζας στο stress test, «εκκινούμε για την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίστηκαν από την ΕΚΤ στο ακραίο σενάριο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ». Η διοίκηση της Eurobank εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η αύξηση θα υπερκαλυφθεί ενώ από τις επαφές με ξένους επενδυτές έχει διαπιστώσει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πολύ μεγάλο θεωρώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επιστροφή της χώρας σε ανοδική πορεία.

Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. της τράπεζας και αποφάσισε τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για τις 16 Νοεμβρίου, ενώ θα προχωρήσει σε reverse split, δηλαδή στην αντικατάσταση 100 παλαιών μετοχών προς 1 νέα. Ετσι η τιμή της μετοχής θα προσαρμοστεί από τα 0,044 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο) στα 4,4 ευρώ ανά μετοχή μετά το revesre split.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, στο τέλος Σεπτεμβρίου παρουσίασε ζημία ύψους 1 δισ. ευρώ, που οφείλεται στη διενέργεια υψηλών προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συνολικά στο 9μήνο η τράπεζα προχώρησε στη διενέργεια προβλέψεων 2,4 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ετσι ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 65%. Σημειώνεται ότι ο όμιλος εμφάνισε κέρδη 54 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο από τις δραστηριότητες του εξωτερικού.

Οι επιδόσεις του τρίτου τριμήνου επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι τελικά οι επιπτώσεις των capital controls στο τραπεζικό σύστημα ήταν ήπιες. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν μόλις κατά 1,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους ενώ σοβαρές ήταν οι επιπτώσεις στα έσοδα από προμήθειες (-32,2%), αποτέλεσμα της πολυήμερης ειδικής τραπεζικής αργίας που επηρέασε τις τραπεζικές εργασίες. Το σύνολο των εσόδων ωστόσο αυξήθηκαν κατά 4,1% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, λόγω της θετικής συμβολής των χρηματοοικονομικών εσόδων (57 εκατ. από 8 εκατ. στο β΄ τρίμηνο). Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 6,4% οδηγώντας σε περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κόστους – εσόδων σε 51,8% από 53,7% το β΄ τρίμηνο. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στα 166 εκατ. ευρώ από 118 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 35% του χαρτοφυλακίου από 34,3% στο τέλος Ιουνίου.

Με αφορμή τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του ομίλου, Νικόλαος Καραμούζης, σημείωσε: «Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θέτει τα θεμέλια για την έναρξη της πορείας επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Η κεφαλαιακή θωράκιση θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσουν σταδιακά αφενός την καταθετική τους βάση και αφετέρου την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φωκίων Καραβίας, σημείωσε: «Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της Eurobank μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η επιβολή των capital controls. Η αύξηση των κερδών προ προβλέψεων μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύει τις δυνητικές επιδόσεις της τράπεζας σε περιβάλλον ομαλότητας, όπως αυτό που δρομολογεί η αποκατάσταση της σταθερότητας και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή