ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλειοψηφία οι ιδιώτες στις τράπεζες

trapezes

Ανοιξε χθες το βράδυ στο Λονδίνο το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο να αντλήσει τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές. Το βιβλίο αναμένεται να κλείσει αύριο Παρασκευή και στελέχη της τράπεζας εμφανίζονται βέβαια για την επιτυχία της αύξησης. Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς με βάση το βασικό σενάριο ήταν 2,2 δισ. ευρώ, ωστόσο περίπου 600 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τη μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές. Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Eurobank, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η Alpha Bank.

Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των ποσοστών συμμετοχής του κράτους στο τραπεζικό σύστημα. Το ΤΧΣ, ακόμα και αν καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, θα βρεθεί και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες με ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα του 50%, από μέτοχος πλειοψηφίας που είναι σήμερα (με εξαίρεση τη Eurobank). Ετσι, μετά τις κυοφορούμενες αυξήσεις κεφαλαίου ο ιδιωτικός τομέας θα ανακτήσει και πάλι την πλειοψηφία των μετοχών των τραπεζών για πρώτη φορά μετά το 2013, οπότε οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το ΤΧΣ.

Δύο τράπεζες, Eurobank και Alpha Bank, εμφανίζουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και δεν θα χρειαστεί να λάβουν καθόλου κρατική βοήθεια, εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει στη συρρίκνωση των ποσοστών συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από 35,41% σήμερα στη Eurobank στο 7,3% μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ στην Alpha Bank το ποσοστό του Δημοσίου θα περιοριστεί από 66% σήμερα σε περίπου 25%. Μάλιστα, σημαντικά κάτω του 50% θα περιοριστεί το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς, ακόμα και αν το Δημόσιο καλύψει τη διαφορά μεταξύ δυσμενούς και βασικού σεναρίου. Ετσι, αν η Εθνική καλύψει με ιδιωτική συμμετοχή τις ανάγκες ύψους 1,6 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ τα καλύψει το ΤΧΣ το ποσοστό συμμετοχής του ταμείου, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, θα περιοριστεί σε περίπου 43% από 52,7% σήμερα.

Αντίστοιχα, αν η Πειραιώς καλύψει με ιδιώτες τα 2,2 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου με το ΤΧΣ να καλύπτει τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ, τότε το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ θα συρρικνωθεί στο 29,5% από 66,9% που είναι σήμερα.

Ο λόγος είναι ότι τα κεφάλαια που τοποθετεί το Δημόσιο μόνο κατά 25% μετατρέπονται σε μετοχές, ενώ για το υπόλοιπο 75% αποκτά ως αντάλλαγμα ειδικά ομόλογα (CoCo’s). Μόνο στην περίπτωση που οι ιδιώτες απέχουν από την ανακεφαλαιοποίηση και μια τράπεζα ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά από το ΤΧΣ, το Δημόσιο θα αυξήσει τα ποσοστά του. Σημειώνεται ότι ένα από τα βασικά σημεία της «επαναδιαπραγμάτευσης» ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη του 2014 είχε αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank η οποία πέρασε σε ιδιωτικά χέρια στην τιμή των 0,31 ευρώ ανά μετοχή. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει «ξεπούλημα» τη συναλλαγή. Τώρα, η νέα αύξηση κεφαλαίου θα γίνει κοντά στην τιμή των 0,038 ευρώ ανά μετοχή περίπου 87% χαμηλότερα της τιμής του 2014.

Σημειώνεται ότι σε αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει και η Εθνική, ωστόσο μετά την απόφαση για την πώληση της Finansbank στην Τουρκία βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του SSM για το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών.

Τα warrants

Στον νέο αριθμό μετοχών και την τιμή όπως θα διαμορφωθεί μετά το reverse split θα προσαρμοστούν τα δικαιώματα αγοράς (warrants) των τραπεζών. Αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι τα δικαιώματα να μην ασκηθούν ποτέ και να εκμηδενιστούν. Σήμερα το warrant της Alpha δίνει το δικαίωμα αγοράς μετοχών Alpha στην τιμή των 0,49 ευρώ (όταν η τιμή στο Χ.Α. είναι 0,128 ευρώ), ενώ το warrant της Πειραιώς δίνει δικαίωμα αγοράς μετοχών στα 1,9 ευρώ, όταν στο Χ.Α. διαπραγματεύεται στα… 0,079 ευρώ. Πρακτικά για να ζωντανέψουν τα warrants θα πρέπει η μετοχή της Alpha ενισχυθεί +285% της ΕΤΕ +668% και της Πειραιώς +2.305%!