Στα 110 εκατ. η συνεισφορά της Celestyal Cruises στην οικονομία το 2015

Στα 110 εκατ. η συνεισφορά της Celestyal Cruises στην οικονομία το 2015

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική συνεισφορά της Celestyal Cruises (πρώην Louis Cruises) στην ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια του 2015 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 110 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη των επιβατών που διακινήθηκαν μέσω των κρουαζιερόπλοιων της εταιρείας άγγιξε τα 77 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος, ενώ τα άμεσα έξοδα λειτουργίας της εταιρείας (π.χ. μισθοδοσίες, προμήθειες πλοίων κ.λπ.) ανήλθαν στα 33 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2015 δαπανήθηκαν και 20 εκατ. ευρώ στις ελληνικές ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, στο πλαίσιο εργασιών αναβάθμισης των υφιστάμενων πλοίων, όπως η προσθήκη 51 μπαλκονιών στο πλοίο «Celestyal Crystal».

Αυτά επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης της εταιρείας. Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα Νάγο, αντιπρόεδρο Πωλήσεων της Celestyal Cruises, η διακίνηση επιβατών κατά το 2015 κατέγραψε αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2014, καθώς η εταιρεία μετέφερε φέτος συνολικά 129.731 επιβάτες. Τη μεγαλύτερη άνοδο, με 135%, κατέγραψαν οι επιβάτες από την Τουρκία, ενώ σημαντικές αυξήσεις κατέγραψε η ροή νέων επιβατών από την Ευρώπη με 25%, τη Νότια Αμερική με 17% και τη Βόρεια Αμερική με ετήσια άνοδο της τάξης του 13%. Μάλιστα, όπως τόνισαν χθες στελέχη της εταιρείας, εκτιμάται ότι για το 2016 θα υπάρξει και νέα αύξηση επιβατών, με το ποσοστό της ανόδου να είναι επίσης διψήφιο, τουλάχιστον με βάση τα όσα προκύπτουν μέχρι στιγμής από την πορεία των κρατήσεων.

Αντίστοιχα, όπως ανέφερε ο Γιώργος Κουμπενάς, αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises, κατά το 2015 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 977 προσεγγίσεις στα ελληνικά λιμάνια, μέγεθος που αντιπροσωπεύει μερίδιο 25% επί του συνόλου των 4.162 προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων που πραγματοποιήθηκαν φέτος στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει προσθέσει νέους προορισμούς στα δρομολόγια που πραγματοποιεί τα τελευταία έτη, ενώ το 2016 αναμένεται να προστεθούν προορισμοί όπως το Ναύπλιο, η Μυτιλήνη και τα Χανιά, μέσω του νέου πλοίου της εταιρείας «Celestyal Nefeli».

Πλέον η εταιρεία σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια με αυξημένη αισιοδοξία, παρά τα προβλήματα του 2015, ιδίως τον Ιούλιο, όταν επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι η προσθήκη μιας χειμερινής επταήμερης κρουαζιέρας, αρχής γενομένης από το 2018. Η κρουαζιέρα αυτή θα φέρει την ονομασία «Τρεις Ηπειροι», θα πραγματοποιείται με το πλοίο «Celestyal Olympia», θα έχει αφετηρία το Λαύριο και θα επισκέπτεται τρεις ηπείρους, την Ευρώπη (Ρόδο), την Ασία (Αττάλεια – Τουρκία, Αγιοι Τόποι – Ισραήλ) και την Αφρική (Πορτ Σάιντ – Αίγυπτος). Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην αγορά της Κούβας, με την Cuba Cruise, η κρουαζιέρα της οποίας επεκτείνεται πλέον σε τέσσερις εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή