«Πράσινο φως» για αξιοποίηση ΟΛΠ και Θριασίου από την κυβέρνηση

«Πράσινο φως» για αξιοποίηση ΟΛΠ και Θριασίου από την κυβέρνηση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρούν οι διαγωνισμοί αξιοποίησης του ΟΛΠ και του Θριασίου Πεδίου. Χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έλαβε απόφαση για ολιγοήμερη μετάθεση της υποβολής των προσφορών του διαγωνισμού στον ΟΛΠ. Η υποβολή ορίσθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου, έπειτα από σχετικό αίτημα των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Πλέον η σχετική ημερομηνία είναι η πιο πιθανή, προκειμένου να γίνει η πολυσυζητημένη υποβολή προσφορών για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ

Παράλληλα, η τοποθέτηση νέας διοίκησης στη ΓΑΙΑΟΣΕ πριν από λίγες ημέρες δείχνει ότι η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης του σχετικού διαγωνισμού. Με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ορίσθηκαν ως νέα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας οι Κωνσταντίνος Σταματάκης (ναυπηγός μηχανικός), Ιωάννης Φλώρος (δικηγόρος), Μαρία Λεβαντή (αρχιτέκτων μηχανικός), Ιωακείμ Παπάκης (ιδιωτικός υπάλληλος), Γεώργιος Κακουλάκης (δικηγόρος) και Αθανάσιος Ακρίβος (συνταξιούχος ΟΣΕ). Στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. τοποθετήθηκε ο Κων. Σταματάκης, ενώ τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου διατήρησε ο Αθ. Σχίζας, που είχε διοριστεί στη θέση από το 2013.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως κίνηση απεμπλοκής του διαγωνισμού της αξιοποίησης της έκτασης της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο. Ο κ. Σχίζας είναι υπέρμαχος της αξιοποίησης της έκτασης και, προς την κατεύθυνση αυτή, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να λάβει αποφάσεις, λόγω ελλιπούς σύνθεσης του Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ. Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας είχαν παραιτηθεί από τον Ιανουάριο του 2015, οδηγώντας σε παραλυσία τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Η τοποθέτηση των μελών του νέου Δ.Σ. της επιχείρησης αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο στη λήψη αποφάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και ο διαγωνισμός για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

Η συγκεκριμένη αλλαγή πλεύσης αναμένεται ότι θα επιτρέψει την εκκίνηση εκ νέου του διαγωνισμού, ο οποίος όχι μόνον συνδυάζεται με τον διαγωνισμό του ΟΛΠ, αλλά μπορεί να δώσει σημαντικές υπεραξίες και στα δύο περιουσιακά στοιχεία.

Το ΤΑΙΠΕΔ

Στο μεταξύ, με αγωνία αναμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ τις παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την απόκτηση του 67% του ΟΛΠ. Οι τελευταίοι φέρονται δυσαρεστημένοι με την εκχώρηση του παραλιακού μετώπου της Δραπετσώνας, η οποία μάλλον δημιουργεί προβλήματα παρά επιλύει. Και αυτό γιατί, για να υπάρξει η πρόσβαση, θα πρέπει να συμφωνήσουν και άλλοι ιδιοκτήτες παρακείμενων εκτάσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η έκταση έχει κατακλυστεί από Ρομά, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες και οπωσδήποτε πριν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος που αφορά την αλλαγή συντελεστών δόμησης στην περιοχή. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας μπορεί να μην «ταίριαζε» για την ανάπτυξη λιμενικών εγκαταστάσεων, ωστόσο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλου είδους εκμεταλλεύσεις. Ως συνέπεια, οι παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τον ΟΛΠ μπορεί να μεταβάλουν το σκηνικό της δημιουργίας της… μεγάλης παιδικής χαράς που φιλοδοξεί να αποπερατώσει στην περιοχή ο δήμος Δραπετσώνας.

Δημοσκόπηση για Ελληνικό

Η συντριπτική πλειονότητα των δημοτών σε Ελληνικό και Αργυρούπολη τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο καλλικρατικός Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης έδειξε ότι πάνω από το 84% των δημοτών είναι υπέρ της αξιοποίησης της έκτασης. Συγκεκριμένα, το 84% των κατοίκων του πρώην Δήμου Ελληνικού δηλώνει υπέρ της αξιοποίησης, καθώς και το 88% των κατοίκων της περιοχής της Αργυρούπολης. Κατά της αξιοποίησης έχει ταχθεί μόλις το 5% των κατοίκων της Αργυρούπολης και το 7% στο Ελληνικό. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του ενημερωτικού ιστότοπου vimaonline.gr και σε αυτήν έλαβαν μέρος 1.203 άτομα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, εκ των οποίων 603 άτομα της περιοχής του Ελληνικού και 600 της Αργυρούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή