Στις διεθνείς αγορές ο ΟΤΕ με έκδοση νέου 4ετούς ομολόγου

Στις διεθνείς αγορές ο ΟΤΕ με έκδοση νέου 4ετούς ομολόγου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναχρηματοδότηση μέρους των ομολογιακών του δανείων προχωρά ο όμιλος ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, η θυγατρική του εταιρεία OTE plc, την επαύριο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προτίθενται να προχωρήσει στην επαναγορά (μέρους) των ομολόγων λήξεως του 2016 και 2018 και στην έκδοση νέου ομολόγου τετραετούς διάρκειας, λήξης του 2019.

Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που δοκιμάζει την τύχη της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, μετά τους περιορισμούς στην κίνηση τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls) και φυσικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Την τελευταία φορά που ο ΟΤΕ «σήκωσε» κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές ήταν τον Ιούλιο του 2014, όταν προχώρησε στην έκδοση ομολόγου λήξεως του 2020 και αξίας 700 εκατ. ευρώ. Τα στελέχη του ΟΤΕ εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι όλα θα πάνε καλά στη νέα σχεδιαζόμενη έκδοση και ότι η ανταπόκριση που έδειξαν οι διεθνείς αγορές στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προσμέτρησε θετικά για τη νέα έκδοση. Επίσης, στα θετικά προσμετράται και το γεγονός ότι ο ΟΤΕ επιδιώκει μια μάλλον μικρή έκδοση.

Η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ, επισήμως, δεν προσδιορίζει το ύψος των ομολόγων που θα επαναγοράσει. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι αυτό συναρτάται από τη νέα ομολογιακή έκδοση που θα συμφωνηθεί. Τα μεγέθη πάντως που διαρρέονται είναι της τάξης των 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Ηδη το Reuters κάνει λόγο για ελάχιστη αναχρηματοδότηση ομολόγων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, τα ομόλογα λήξεως Μαΐου 2016 θα επαναγορασθούν σε τιμή 101,50%, ενώ τα ομόλογα λήξεως Φεβρουαρίου 2018 θα επαναγορασθούν σε τιμή η οποία θα καθοριστεί βάσει των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς (mid swap rates), πλέον περιθωρίου 350 bps (μονάδων βάσης). To τελικό ποσό των ομολόγων που πρόκειται να επαναγορασθούν θα καθορισθεί από την ΟΤΕ plc και θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της νέας έκδοσης ομολόγου. Το νέο ομόλογο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα εκδοθεί κάτω από το Πρόγραμμα Εκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων της OTE plc, θα είναι σε ευρώ και θα φέρει σταθερό επιτόκιο. Αναφορικά με τα ομόλογα λήξεως Μαΐου 2016, οι ομολογιούχοι στους οποίους θα γίνει κατανομή του νέου ομολόγου και ταυτόχρονα θα υποβάλλουν προς επαναγορά ομόλογα λήξεως Μαΐου 2016, θα λάβουν προτεραιότητα αποδοχής της πρότασης επαναγοράς. Δεν θα δοθεί αντίστοιχη προτεραιότητα αποδοχής σε λοιπούς ομολογιούχους.

Το συνολικό ύψος των ομολόγων λήξης 2016 και 2018 ανέρχεται σε 1,33 δισ. ευρώ και στόχος του ΟΤΕ είναι η αποπληρωμή περίπου του 25% της αξίας να μετατεθεί μέσω της αναχρηματοδότησης για το 2019. Σημειώνεται ότι το ομόλογο λήξεως 2016 ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ και έχει κουπόνι 4,6% ενώ το ομόλογο λήξεως Φεβρουαρίου 2018 έχει πιο «αλμυρό» για τον ΟΤΕ κουπόνι που ανέρχεται στο 7,9%. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη ανερχόταν σε λιγότερο από 2,2 δισ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός για την ίδια περίοδο ανερχόταν σε 1,1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή