Στην Εθνική Τράπεζα η Συνεταιριστική Πελοποννήσου

Στην Εθνική Τράπεζα η Συνεταιριστική Πελοποννήσου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σπάσιμο «καλής» και «κακής» τράπεζας και εκκαθάριση του κακού σκέλους, οδηγείται η Συνεταιριστική Πελοποννήσου, η οποία είναι και η μόνη από τις τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες στις οποίες διαπιστώθηκε κεφαλαιακό άνοιγμα, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της από την ΤτΕ, αποφασίστηκε χθες, αφού παρήλθε η προθεσμία που είχε δοθεί για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 17 εκατ. ευρώ, τα οποία τελικώς δεν συγκέντρωσε. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η τράπεζα δεν κατάφερε καν να προσεγγίσει ούτε κατ’ ελάχιστο το ποσό της αύξησης, καθιστώντας μονόδρομο την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Οι καταθέτες της τράπεζας είναι πλήρως διασφαλισμένοι, καθώς οι καταθέσεις τους, που ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ περνούν στην Εθνική Τράπεζα, η οποία αναλαμβάνει και τα 14 καταστήματα (6 καταστήματα και 8 θυρίδες) που διατηρούσε η τράπεζα σε πόλεις της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 66 υπαλλήλων της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι η Εθνική αναλαμβάνει μόνο τις καταθέσεις που είναι εξασφαλισμένες από το πρώτο ευρώ, ενώ το ενεργητικό, δηλαδή τα δάνεια θα αναλάβει η εκκαθάριση, η οποία θα επιδιώξει να εισπράξει μέρος τους, προκειμένου να πληρώσει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, που αναλαμβάνει την κάλυψη του ανοίγματος της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, επετράπη η προσφυγή σε δανεισμό του Ταμείου Εξυγίανσης από το σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Με την ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Πελοποννήσου κλείνει ο κύκλος της εξυγίανσης για τις Συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς εκτός από τη Συνεταιριστική Ηπείρου και τη Συνεταιριστική Χανίων, που κάλυψαν πλήρως τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (14 και 18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), τα απαιτούμενα κεφάλαια έχει συγκεντρώσει και η Παγκρήτια Τράπεζα. Τα κεφάλαια που συγκέντρωσε η Παγκρήτια φθάνουν τα 69 εκατ. ευρώ και είναι επαρκή για την κάλυψη του ελάχιστου δείκτη κεφαλαίου 8%, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση τη λειτουργίας της. Η τράπεζα διατηρεί ανοιχτή τη διαδικασία για την είσοδο νέων συνεταίρων και την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας, προκειμένου σύμφωνα με τη διοίκηση να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της. Να σημειωθεί ότι οι Συνεταιριστικές τράπεζες κλήθηκαν να καλύψουν εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια το κεφαλαιακό έλλειμμα που προέκυψε από τον έλεγχο που πραγματοποίησε η ΤτΕ, μετά τον αποκλεισμό τους από τη χρηματοδότηση του ΤΧΣ που αποφασίστηκε στο προηγούμενο Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή