Μισές έμειναν οι τράπεζες στην επταετία

Μισές έμειναν οι τράπεζες στην επταετία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… ήμισυ έχει συρρικνωθεί το μέγεθος των εγχώριων τραπεζών την επταετία 2009 – 2015, αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου κρίσης που πλήττει τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η «Κ», σε σχέση με το 2008 έχουν χαθεί περίπου 50.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 25.000 στην Ελλάδα και επίσης 25.000 στο εξωτερικό. Ο συνολικός αριθμός καταστημάτων έχει μειωθεί κατά 3.500 σημεία, στα 4.200 σήμερα από 7.715 που ήταν στο τέλος του 2008. Επιπλέον, οι εγχώριες τράπεζες έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας πάνω από 1.700 καταστημάτων στην Ελλάδα καθώς και 2.175 ΑΤΜ. Αναλυτικά, τα καταστήματα στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 42,3%, οι εργαζόμενοι κατά 36% και τα ΑΤΜ κατά 28,7%. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, τα καταστήματα έχουν μειωθεί κατά 49,3% και οι εργαζόμενοι κατά 51,7%.

Η καταστροφή που έχει συντελεστεί στο τραπεζικό σύστημα και στην εγχώρια οικονομία αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην εικόνα των καταθέσεων και των δανείων. Από τα επίπεδα των 240 δισ. ευρώ που διαμορφώνονταν οι καταθέσεις το 2009, σήμερα έχουν συρρικνωθεί στα 120 δισ. ευρώ! Το υπόλοιπο δανείων διαμορφώνεται μεν στα 204 δισ. ευρώ, θεωρητικά μειωμένο κατά 35% από το επίπεδο του 2009, ωστόσο στην πραγματικότητα η μείωση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Από τα 204 δισ. ευρώ που είναι σήμερα το υπόλοιπο δανείων, τα 100 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται! Ετσι η πραγματική εικόνα των τραπεζών είναι ότι διαθέτουν καταθέσεις ύψους 120 δισ. ευρώ και εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 110 δισ. ευρώ, ακριβώς στο μισό σε σχέση με την εικόνα του τραπεζικού συστήματος στο τέλος του 2008.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος ήταν αναπόδραστη μετά τη μεγάλη ύφεση της εγχώριας οικονομίας. Την περίοδο 2009 – 2015 το ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου 25%, ενώ αρνητικές είναι οι προβλέψεις και για το 2016. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η μείωση τόσο σε όρους οικονομικών μεγεθών όσο και σε όρους δικτύου και ανθρώπινου δυναμικού ουσιαστικά αποτελεί την προσαρμογή του κλάδου στη νέα οικονομική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται για τη χώρα μετά την παρατεταμένη, έντονα πτωτική πορεία της οικονομίας.

Ωστόσο, παρά την τεράστια αυτή προσαρμογή, προβλέπονται και νέες περικοπές στις τράπεζες για τη διετία 2016 – 2017. Η περικοπή θέσεων εργασίας – καταστημάτων πραγματοποιείται στο πλαίσιο των νέων αναθεωρημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν οι τράπεζες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Οι νέες περικοπές είναι αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της οικονομίας που προκάλεσε η παρατεταμένη αβεβαιότητα το 2015 και η οποία οδήγησε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από τον εξοστρακισμό της από την Ε.Ε. Ετσι μέχρι το τέλος του 2017 οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 5.694 εργαζομένους και στη διακοπή λειτουργίας 179 καταστημάτων. Επιπλέον, οι τράπεζες, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να προχωρήσουν και στην περαιτέρω σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποχωρήσουν από ορισμένες χώρες –όπως η Εθνική από την Τουρκία, που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας– και να περιορίσουν το μέγεθος τουλάχιστον κατά 20% στις δραστηριότητες εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή