Σταθερότητα και συμφωνία με εταίρους καταλύτης για οικονομία – τράπεζες το ’16

Σταθερότητα και συμφωνία με εταίρους καταλύτης για οικονομία – τράπεζες το ’16

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική σταθερότητα και η αποτελεσματική και γρήγορη υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους αποτελούν τους μεγάλους καταλύτες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος το 2016.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να χαθεί και το 2016, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Οπως σημειώνουν, εξαιρετικά σημαντικό είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα, στις αρχές του νέου έτους, στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και να εξασφαλίσει τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για μια σειρά θετικών εξελίξεων. Οπως τονίζουν, η θετική αξιολόγηση θα δημιουργήσει τη βάση για τη «χαλάρωση» των κεφαλαιακών περιορισμών και την πλήρη απόσυρσή τους μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Σε πρώτη φάση, τονίζουν, θα πρέπει να προχωρήσουν στην πλήρη «απελευθέρωση» των χρημάτων που σήμερα βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, σε στρώματα και συρτάρια, τα οποία θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς κανέναν περιορισμό. Υπογραμμίζουν ότι η απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ούτε περισσότερο την επιστροφή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα όσο υπάρχουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Οι επιτελείς των τραπεζών χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγική τη διατήρηση των capital controls, υπογραμμίζοντας ότι από εδώ και πέρα οι επιπτώσεις στην οικονομία από τη διατήρηση των περιορισμών θα είναι πολλαπλασιαστικές. Επιπλέον η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος θα επιτρέψει, σταδιακά, τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος, που επίσης θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Η υλοποίηση της συμφωνίας θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία, όχι μόνο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και στην επαναφορά της εξαίρεσης του λεγόμενου waiver με το οποίο τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.

Μια θετική αξιολόγηση θα επιβεβαιώσει τη θετική πορεία της χώρας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση της συμφωνίας, στοιχεία που θα επιδράσουν καθοριστικά στη σταθεροποίηση της οικονομίας και την απομάκρυνση της αβεβαιότητας, η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο βαρίδι.

Αναλυτές σημειώνουν ότι πέραν της υλοποίησης των δεσμεύσεων η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η αναθέρμανση της οικονομίας. Σημειώνεται ότι το 2014 οι επενδύσεις υποχώρησαν στο 11,5% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1960, και η αναθέρμανση των επενδύσεων αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή