Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έπληξαν τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έπληξαν τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό πλήγμα στις εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων επέφεραν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων με τις αρνητικές συνέπειες να είναι εμφανείς όσο περνούν οι μήνες από το «σοκ» του Ιουλίου. Οι προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών το 2015 σε σύγκριση με το 2014, οι οποίες είχαν διατυπωθεί στις αρχές του 2015 από τους εξαγωγείς, αλλά και από την Κομισιόν φαίνεται ότι θα διαψευσθούν και πλέον πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της μείωσης των εξαγωγών ή στην καλύτερη περίπτωση της διατήρησής τους στα επίπεδα του 2014. Αν και δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για το πώς εξελίχθηκαν οι εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 δεν αναμένεται κάποια σημαντική ανατροπή. Τουναντίον, ο αποκλεισμός για αρκετές ημέρες της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη εκτιμάται ότι επέδρασε αρνητικά στις εξαγωγές.

Τον Ιανουάριο του 2015, λοιπόν, είχε καταγραφεί -εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών- αύξηση των εξαγωγών κατά 8,8%. Μάλιστα, επρόκειτο για αύξηση για τέταρτο συνεχή μήνα με πολλούς κλάδους να σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Αν και σε απόλυτους αριθμούς συνολικής αξίας των εξαγωγών -συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών- τον Ιανουάριο του 2015 σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση μετά το 2012 σε απόλυτους αριθμούς συνολικής αξίας εξαγωγών, με την εξαίρεση των πετρελαιοειδών η επίδοση του Ιανουαρίου του 2015 αποτελούσε ιστορικό υψηλό πενταετίας.

Οι θετικές επιδόσεις συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες, γεγονός που οδήγησε σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των εξαγωγών συνολικά το 2015. Η Κομισιόν ειδικότερα εκτιμούσε ότι τα έσοδα από ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν το 2015 κατά 5,6% (έπειτα από αύξηση 8% το 2014). Το ποσοστό αυτό αντανακλούσε πρόβλεψη αύξησης των εσόδων από εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κατά 2-3% στο τρέχον έτος, ήτοι ώς και τα 24,4 δισ. ευρώ από 23,64 δισ. ευρώ το 2014.

Στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν γινόταν λόγος για αύξηση των εξαγωγών το 2015 κατά 4,1% σε σύγκριση με το 2014 και περαιτέρω αύξηση 5,1% το 2016 σε σύγκριση με το 2015. Οι φθινοπωρινές προβλέψεις, ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετικές, καθώς μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα του καλοκαιριού. Η Κομισιόν προβλέπει οριακή αύξηση των εξαγωγών 0,1% -πρόκειται στην πραγματικότητα για στασιμότητα- το 2015 και μικρή ανάκαμψη της τάξης του 1,2% το 2016 σε σύγκριση με το 2015.

Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές εμφανίζονται με αρνητικό πρόσημο όλους τους μήνες από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην υποχώρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου και κατ’ επέκταση στη μείωση της αξίας των εξαγωγών πετρελαιοειδών. Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές διατηρούν το θετικό πρόσημο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, από τον Ιούλιο κι έπειτα ο ρυθμός ανάπτυξής τους υποχωρεί, ενώ πλέον τον Οκτώβριο η αξία των ελληνικών εξαγωγών, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, εμφανίστηκε με αρνητικό πρόσημο. Στην πραγματικότητα, όσο περνούν οι μήνες θα γίνονται φανερές οι συνέπειες από την αδυναμία πολλών μεταποιητικών επιχειρήσεων τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να προμηθευτούν πρώτες ύλες από το εξωτερικό προκειμένου να υλοποιήσουν νέες παραγγελίες. Το γεγονός ότι οι εξαγωγές δεν εμφανίστηκαν με αρνητικό πρόσημο νωρίτερα από τον Οκτώβριο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό ότι μέχρι τότε οι παραγγελίες από το εξωτερικό ικανοποιούνταν από τα υφιστάμενα αποθέματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι εξαγωγές -εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών- από μια αύξηση τον Ιούνιο κατά 18,9%, τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 8%, τον Αύγουστο κατά 7,6%, τον Σεπτέμβριο κατά 2,3%, ενώ πλέον τον Οκτώβριο κατέγραψαν μείωση 2,3% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014.

Πώς μπορεί να σωθεί η παρτίδα το 2016 και τα επόμενα χρόνια; Το πλέον άμεσο ζήτημα, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, είναι η άρση των capital controls και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή